Ohrid – mesto na hribu, ki še danes v sebi skriva ostanke preteklih zgodovinskih obdobij. Mesto, ki so mu včasih rekli slovanski Jeruzalem, saj je imelo nekoč 365 cerkva. Mesto,  ki ga s hriba krasi Samuelova trdnjava in obkroža modro, 286 m globoko Ohridsko jezero. In mesto, ki je bilo gostitelj  12. mednarodnega folklornega festivala Razigrano oro, ki smo se ga udeležili člani mlajše veteranske skupine Folklornega društva Kres.
V četrtek zvečer se je začelo  naše potovanje proti Makedoniji. Naša šoferja Lojze in Jože sta ponoči hitro premagovala kilometre in tudi hitro prečkala vse meje, tako da smo se zjutraj zbudili že na jugu Srbije. Dopoldne smo se ustavili v Skopju za kratek ogled in kosilo, popoldne pa že prispeli v Ohrid. Pričakal nas je domačin Zoran, ki je bil vse dni festivala naš spremljevalec in organizator. Namestili smo se v hotelu in zvečer tudi že začutili turistični utrip mesta.
Sobotno dopoldne je bilo namenjeno ogledu Ohrida, popoldne pa smo se folklorniki predstavili domačinom in turistom v promenadi skozi mesto, skupaj s folklornimi skupinami Hrvaške, Bolgarije, Romunije, Poljske in Srbije. Na prvem festivalskem večeru so za uvod  občinstvo navdušili naši mladi folklorniki, na koncu našega spleta “Katera je med vami ta, ki ljuba je cesarjeva” pa se je tudi makedonsko občinstvo odločilo za ljubezen in oprostilo Katrinčici.
V nedeljo dopoldne smo se z ladjico odpeljali do samostana Sv. Naum in v idiličnem okolju imeli čas tudi za kosilo in kopanje, v večernih urah pa smo imeli še  nastop na drugem festivalskem večeru, kjer smo se predstavili z dolenjskimi in štajerskimi plesi.
S ponedeljkom je prišel tudi čas za odhod in pogled nazaj na minule tri dni. Navdušeni smo bili nad makedonskim gostoljubjem in Ohridom, saj nas je večina prvič obiskala Makedonijo in si bomo z veseljem nanizali ta ohridski biser v ogrlico naših folklornih spominov.

Dostopnost