kresova kronika 2009

Napoved (22. februarja)

Oj, predpust, ti čas presneti,

mars’kateremu dekleti,
se je solza utrnila,
ker je pril’ko zamudila…

Vendar pri Kresu ni tako, fantovščine in dekliščine so redno na sporedu, ohcet se potem spodobi, in za najnovejšo lahko zdaj pokažemo tudi pismeno napoved… Če ne verjameš, klik na dokument!


Miletovih 60 (12. marca)
Mileta smo presenetili kar na rednih četrtkovih vajah v Janezu Trdini. Vodilnim so pri Treh tičicah prišle na pomoč še tamburašice, veterani pa so sredi Brankine učne ure meni nič tebi nič vdrli na prizorišče s harmoniko in prekrasno, nadnaravno veliko srbsko opanko, za katero se je pozneje izkazalo, da je slastna sadna torta iz slovite prečenske delavnice. Od nekje so se vzele še tople pice, slaščice, steklenice cvička in laške piksne pira, zasvirala je banda Kresova tako, da nam ni ostalo drugega kot prisrčen žur Miletu na čast. Zaplesal je skoraj z vsemi našimi rožicami. Nima jih vsak 60 (let!), pa tudi tako zvestih Kresu kot je Mile, ni veliko! Zaslužil je plaketo – iz čistega zlata. Končalo se je pri Štangeljnu, kje pa naj bi se? Pildkali smo na veliko, Sajetov, Pavličeva in od Moškonove.


Pohod na Gače (1. maja)
Kresov prvomajski piknik v stari kočevarski vasi Gričice na pobočju Roga, ki so jo novodobni prebivalci pozidali do zadnjega kotička, se je po uvodni salamiadi sprevrgel v grizenje kolen proti 955 metrov visokim Gačam. Takorekoč tik pod vrhom smo omagali pri gasilski koči in se pogumno odpravili skozi gozd po udobni cesti navzdol. Cesta pa se je vse bolj vzpenjala in nas po skoraj uri sprehoda pripeljala na plano skoraj tam, od koder smo se začeli spuščati v dolino! Pa nič zato, saj nas je potem pri Mateju in Urošu čakala gora hrenovk, na metre pasje radosti in izvrstna Tinetova kapljica. Fotkal je Primož, malo pa tud Marjan. Najbolj spočiti so udarili celo odbojko, peklo in pražilo se je na muč, pa tudi harmonika in kitara nista manjkali. Naj živi en maj!

 


Lojze v novi firmi (22. maja)
Pod Ljubnom je v petek odmevalo gor do sv. Vida, saj so se burašice, obe primadoni in moški del bande oddolžili Lojzetu za zvesto čeliranje pri Kresovih trzalicah. Ker je povabil tudi sotrpine iz bivše fabrike, je bilo sploh živahno, saj so prignali s seboj tudi harmonkarja. Pekla sta se pujsek in jagnje, pivo se je točilo s tapravo mašino, pelo in rajalo se je pa kar po travi, da ni preveč ropotalo.


Gregor tretjič pod križem pade (5. junija)
Ob bistrem Bezgavcu je mlin … za mladi par bo ledk stan le še spomin. Se nas je zbralo brez števila, vseh sort deklet in fantov, od malo starejših do najmlajših, od gasilcev pa do Kresovcev, ko sta se Erika in Gregor neomajno odločila, da vzameta koncesijo, da bosta nehala na črno. Peklo se je prvovrstno robo, pilo se je žlahtno Barbotovo kapljico, sloviti Strojinov bend je z Lojzetovo pomočjo šopou tristo na uro, stari kresovski mački so imeli krasanski program, in ostal nam je samo še križev pot, ki naj bi Gregorja spametoval, naj se vendarle premisli. Pa ni nič pomagalo – nosil ga je in nosil ga bo, sam Buh naj mu stoji ob stran! Za Kresov splet sta fotkala Miha in Marjan.

 


Bila sta mlada oba, … (20. junija)
… ko preko mosta sta šla… Brv čez Bezgavec je v soboto pod slavolokom iz brizgaln vrle požarne brambe naznanila korak na drug breg Erikine in Gregorjeve ljubezni. Prijatelji iz Kresa in z vasi so njima in svatom že na predvečer okrasili in postavili slavoloka, kako ju imajo radi, pa so pokazali med obredom na jasi in v cerkvi. Odred novomeških poklicnih gasilcev je poskrbel, da je bil poročni sprevod še bolj sijajen, in tudi kresovske “folklorne” maškare niso zamudile tako izjemne ohcetne priložnosti. Ob vsem tem je nastalo kakšnih 1832 bolj in manj uspelih posnetkov, za katere so pritiskali Andrej, Marjan in Miha.

 


Četrti tabor ob Kolpi (od 10. do 12. julija)
Od 37 veslačev jih je sedem odpovedalo in na startu Kresovega spusta v Bosljivi Loki se je zbralo okroglih trideset najpogumnejših. Po kislici minulih dni je sončno sobotno jutro posadke naših štirih čolnov spravilo v razposajeno dobro voljo. Pa se je hitro izkazalo, da bo treba tudi resno mešati z vesli in samo majhna nezbranost ali smola je že pomenila neprostovoljno kopel! Vsi, zlasti prvčki, so se seveda odlično izkazali in vsa flota je uspešno prikrmarila do Fare, kjer sta dve neumorni posadki sklenili potegniti vse do tabora v Spodnji Bilpi. Tam je v večerem sporedu zablestel neusmiljeno slasten Miheličev pacek z ražnja v Sodevcih, ki bi celo angelčke prignal iz nebes, zato ni čudno, da je iz mesta nalašč na pojedino prisopihal tudi najbolj sestradan Kresovc. Po pečenki je še dva dni dišala vsa Kolpska dolina, mi pa smo se v nedeljo pred povratkom domov vseeno posladkali z Madroničevimi postrvmi v Prelesju. Slikal je največ France, pomagali pa so tudi Miha, Erika, Boštjan in Marjan.

 


Še ena Kresnička (16. julija)
Simona in Polko sta izkoristila slovenski baby boom in naročila naraščaj – hčerko Nežo. Krepka punca je v nepopisno veselje ponosnemu očitu in mamici, ki se je do trenutka, ko smo novico dobili v uredništvo naše spletne strani, že dobro odpočila, seveda pa tudi babicam in dedkom, saj je zdaj nadaljevanje rodovine zagotovljeno in potrjeno. Odleglo pa je tudi kadrovikom v Kresu, ki upajo na skorajšnji prirastek najmlajših. Seveda iz srca čestitamo najbolj zaslužnima, ki sta tudi naslikana.


Zdaj pa še Kresovček (22. septembra)
Rana ura, zlata ura – vsaj za tamlade Bukovce! Davi ob 01 in 37 minut je prvič zajokal mali Urban, ki mu je srečna mamica Petra kar sredi noči ponudila fruštek, ponosni očka Miha pa je vestno zabeležil: obseg glave 35 cm, višina (dolžina!) 55 cm, teža pa 4 kile in 18 dek. Od srca čestitamo in se že veselimo postavnega novega plesalca. Kaže, da bo letos dobra letina! Album priložen.


Slavljenec je manjkal (5. oktobra)
2009 Sladoljeva55
Tamburaši smo prec po vajah oddrveli v Kandijo k Sladoljevim, kjer je čakal ruski buffet na čast napol okrogle obletnice (55) bisernice Jožice in njene slabše polovice Vinkota. Vendar smo slavili brez slabše polovice, ki se je ta čas mudila z mladimi gimnazijkami na “službenem potovanju” po Prekmurju. Prav mu je, pa še fovš smo mu bili. Vendar zato nismo pri kurjih flugah in čevavpičih nič šparali, niti pri kapljici iz njegovega soda ne, pa še peli smo kot slavčki. Vse najboljše in trdno zdravje obema!


Nograški imajo parček (6. oktobra)
Čeprav je malce zamudila, je bila tudi njihova Manja zgodnja: danes natanko pet minut pred peto zjutraj. V dolžino meri 4 decimetre in 9 centimetrov, težka je bila 3.100 gramov (zdaj se je najbrž že kaj zredila?), za obseg glavice pa so ji namerili 34 centimetrov. Upamo, da bo tudi zagreta kresovka, kot je že vsa familja z dedkom Petrom vred. Presrečni očka Mirjan je sestavil mesič kar v verzih, oddahnila se je mamica Petra, David pa se veseli male sestrice. Čestitamo!


Jože jih ima šestdeset (6. oktobra)
Drašiči so za Kresove tamburaše en začaran kraj – če se le da, ne bodo ničesar zamudili, kar se tam zanimivega dogaja. Tako tudi na Jožetovem okroglem jubileju, ki ga je praznoval v svojem gostoljubnem drašičkem hramu, nismo smeli manjkati. Oba brata Tine in Tone sta mu zavrtela priljubljeno belokranjsko melodijo – jagenjčka, njegova boljša polovica Marija pa je poskrbela, da ne bi kdo ostal lačen. Mimogrede smo pri Dolcu – Tonetu Kostelcu poskusili sauvignon, ki smo ga kresovci lani ob Martinu krstili za “Tončka”. Luzi je prinesla svoj kanon, pa smo lahko še drugi prtiskal.


Kostanjev piknik z mesom (17. oktobra)
No, čisto vsi le niso prišli v Gornjo Staro vas, čeprav je bilo strogo zapovedano. Zato smo bili pa zbrani toliko bolj veseli. Punce so nabrale nekaj ton kostanja, vratovinca in srbski lulčki so bili iz slovite Bizjakove mesarije v Mokronogu. Dubravka in Rudi sta mešala kostanj, Josip je pekel meso, Mojca M. in Tomaž Č. pa sta zagotovila kruh, zelenjavo, pijačo in prireditvene prostore. Peli smo skoraj vsi, za glasbeno spremljavo in razvedrilo so poskrbeli štirje fantje špilajo (Gregor, Uroš, Matej, Marjan), na kaj več nismo niti računali. Slofolkarski gostje iz Št.Vida in Artič so bili s ponudbo zadovoljni, vsaj pritožil se ni nobeden. Kostanj bi lahko pekli vsako jesen, le kje, se bo treba vsakič zmenit!


Na zlati poroki (24. oktobra)
zlata porokaTHUMB
Na Milanovo povabilo smo tamburaši v soboto popestrili 50-letnico poroke njegove sestre v znani šmihelski gostilni “Pri Bučarju”. S tamburanjem in petjem smo poskrbeli za del animacije, prečastiti škof Matej K. pa je z ministriranjem Marice B. zlatoporočenca na zelo zabaven način tudi “cerkveno” poročil. Nataknila sta si stare prstane Milanovih staršev.


Darjina sončka (10. novembra)
Izjemno letino je obogatila še Darja: v razmaku treh minut je v torek tričetrt na devet dopoldne povila dvojčici Evo in Ano, prva je merila 48 cm in tehtala 2710 gramov, druga pa 47 cm in 2690 gramov. Kasepa zamudiš! Ponosna starša Darja in Bojan sporočata, da se punci pridno redita in privajata na domače okolje, onadva pa na nočno vstajanje in pozornost, ki jo frajli zahtevata. Slikce so domače delo. Čeprav nismo imeli dosti zraven, smo ponosni tudi kresovci!


Dedek in babica (25. novembra)
LeilaV zadnjem tednu novembra sta Branka in Marjan postala babica in dedek. Njunemu najmlajšemu sinu Juriju je njegova življenjska sopotnici Anuška povila punčko Leilo. Vsi štirje so silno veseli in ponosni, tamala pa je v središču pozornosti, čeprav ji še ni čisto jasno, za kaj pravzaprav gre – najraje spi, vmes pa tudi kaj posesa in kaj pokaka. Tako nekako kot vsi normalni ljudje. Da bi jih le bilo še kaj!


Predsilvestrovanje (19. decembra)
Je minilo brez hujših pretepov, tako da so bile koline samo na mizi. Še pijanci so se nekam potuhnili in druženje nam bo ostalo v spominu najbolj po polkah in valčkih, saj so razen taporočenih kandidatov za veterane, tamburašev in ene taprave veteranke vsi drugi pozabili, kako smo včasih znali žurati. Še “kip ljubezni” ni ratal tako, kot bi bilo treba. Štefanova papica in pupica – v redu, in še sladoled povrh, tako, da se na podhranjenost nihče ne more izgovarjat!


Vera peša (27. decembra)
jacusi
Samo 7 veličastnih se je ob napovedanem času zbralo v Totalčku za odhod na Kresovo pranje grehov. Namesto proti Hrvaški na Čatež so se odločili za welness v Dolenjskih Toplicah in uspeh ni izostal: temeljito so si očistili duše in telesa, saj sta jih vroča voda in para v savni in japonski kopeli dobesedno do golega izprali. Tudi šefico in njeno slabšo(!) polovico. Kakšna bo pokora za vse druge Kresove grešnike, se še ne ve čisto natančno, do takrat pa bodo njihove duše blodile med Štangeljnom in Ero vse do odrešitve. Buh jim ne daj pokoja in večna luč naj jim sveti!

Dostopnost