Sedmi pohod po Slakovi poti je spomin na dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendo narodno zabavne glasbe LOJZETA SLAKA. Letos se je odvijal v soboto, 5. maja 2018.

Pot je bila dolga 8 km, udeležilo se jih je cca 3000 pohodnikov iz cele Slovenije. Na vrhu Trške gore je cerkev Marijinega  rojstva in stare, mogočne, votle lipe, ki je ena od njih najdebelejša lipa na slovenskem, saj ima obseg 830 cm. Pod lipo stoji starodavna, kamnita miza. Ne daleč stran stoji spomenik Lojzetu Slaku, kjer se je odvijal kulturni program.

Nastopali so: Ansambel Vesela dolina, Trškogorske ljudske pevke, gostujoči Štajerci, ki jim je priskočil na pomoč naš vsestranski Milan s svojo kitaro in naša KRESova tamburaška skupina. Ob bučnem sprejetju našega igranja in petja, je na Lojzetovo pesem: Ne prižigaj luči, le zapleši z menoj, zaplesala soproga Lojzeta Slaka z napovedovalcem Darkom Povšetom, nato s svakom Matijem in z Andrejem Bergantom (pevcem Fantov s Praprotna). Pela, igrala in odmevala je Lojzetova glasba v spomin na njegovo delo – zapuščino.

Pot smo nadaljevali do naše radodarne Jožice Luzar in nato  do Centra biotehnike in turizma na Sevnem, kjer se je odvijal festival harmonikarskih skupin in orkestrov Slovenije.

Spomin na gospoda Lojzeta Slaka bomo še naprej ohranjali, saj njegova glasba živi z nami in povezuje ljudi, zato se pohoda udeležujejo iz cele Slovenije.

Od zadovoljstva ljudi se je slišalo: drugo leto se vidimo.

Dostopnost