Člani Folklornega društva Kres iz Novega mesta smo od 25. 2. 2022 do 27. 2. 2022 gostovali v črnogorskem Herceg Novem, kjer smo s svojimi nastopi popestrili 53. praznik mimoz.

Herceg Novi, ki velja za pobrateno mesto Novega mesta, nas je očaral s prečudovitim vremenom in okolico, predvsem pa z neverjetno gostoljubnostjo ter prijetno in hvaležno publiko. Gledalci so navdušeno sodelovali tako na dnevnih animacijah oziroma »mini« nastopih na ulicah, kot tudi na večernem koncertu, ki se je odvijal v dvorani Park. Nastopati pred publiko, ki tako iskreno sodeluje in uživa v programu je izjemna čast in priložnost, ki s pozitivno energijo napolni prav vsakega plesalca ali godca.

Velika pohvala gre tudi organizatorjem dogodka, saj je bil le-ta res dobro organiziran – tako uradni del dogodka, kot tudi prosti čas. V soboto so za nas tako organizirali tudi prijeten izlet z ladjico do Kotorja, kjer smo si ob dobri hrani lahko ogledali naravne in druge lepote črnogorske obale.

Gostovanja so za nas folklornike vedno nekakšna češnja na vrhu torte letnega prizadevanja in »garanja«, razmere zadnjih let pa nam žal gostovanj niso dopuščale. Zato smo izredno veseli in ponosni, da smo lahko v svet, čeprav samo za tri dni, ponovno ponesli našo prelepo kulturno zapuščino, hkrati pa uživali v odkrivanju in spoznavanju novih krajev in ljudi.

Klara Golić

 

Dostopnost