kronika 2008

ARTIČE (16. februarja 2008)
2008 artičeTamburaši FD Kres so pod vodstvom Branke Moškon nastopili na regijskem srečanju tamburašev in mandolistev Dolenjske, Bele krajine in Posavja v Artičah. Zaigrali so Venček belokranjskih (Pastirče mlado, Vse tičice, Marko skače) in Venček ljudskih (Odpiraj dekle kamr’co, Ko bi jaz vedela, Pride rad k meni spat). Poželi so aplavz na odprti sceni …


MALI SLATNIK (16. februarja)
Na predvečer Brankinega praznika se nas je zbralo v Gostilni Štefan več kot 60. Oblečeni v črne majice z njenim portretom smo ji pripravili presenečenje s pisano okrašeno gostinsko sobo, z dvema velikima tortama v obliki njej tako ljubih česna in čebule, z dvema slastnima poticama in duhovito zborovsko pesmijo ob spremljavi tamburašev. Zdrave dolenjske kapljice ni manjkalo, pa tudi čestitanja in kuševanja ni hotelo biti konec.


MOKRONOG (15. marca)
Na Območnem srečanju odraslihfolklornih skupin v Kulturnem domu v Mokronogu sta nastopili Kresovi mladinska in vodilna skupina. Mladinska pod vodstvom Erike Barbo z Goričkimi plesi, vodilna z novo postavitvijo dolenjskih plesov Branke Moškon Se je stolček zmaknil…. Prireditev je pripravila Območna izpostava JSKD iz Trebnjega. Razen Kresovcev so plesali: folklorna skupina KUD Lepa Anka iz Preloke, folklorna skupina KUD Oton Župančič iz Artič, folklorna skupina DKD Svoboda s Senovega in folklorna skupina iz Starega trga ob Kolpi. Strokovna spremljevalka je bila Mojca Lepej.


Letni občni zbor FD Kres (16. marca)
Na občnem zboru članov, ki ga je v večnamenski dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine vodil predsednik Igor Perhaj, se je zbralo okrog 50 članov iz vseh Kresovih sekcij. Po poročilih so razpravljali o dejavnostih v minulem letu, sprejeli spremembe statuta in načrt dela za leto 2008. Pomembnejše zadeve v načrtu so finančni plan, načrt dela skupin, garderoba, Slofolk ter nastopi in gostovanja.


Sestanek organizatorjev festivala SloFolk 2008 (19. marca)
Sestanek je sklical direktor festivala Matej Iljaš (FS KUD Oton Župančič, Artiče) v KC Janeza Trdine v Novem mestu. Zbrani so obravnavali razpis JSKD za denar, propagandne zadeve (radijski spot, plakat, letak, vstopnice, trakovi za kartončke, majice), cena nočitev, prevozi, darila, zahvale in dnevni razporedi dejavnosti.


2008 sestanek SLOFOLK 260308Delovna skupina za SLOFOLK (26. marca)
V Gasilskem domu se je zbralo 19 Kresovih prostovoljcev, ki so pripravljeni pomagati priizvedbi novomeškega dela mednarodnega folklornega festivala SLOFOLK v sredo, 30. aprila, ob 19.30 v Kulturnem centru Janeza Trdine. Nastopile bodo skupine iz Češke, Bosne, Madžarske, Španije ter mladinska skupina in vodilna skupina FD Kres. Skupine bo pred nastopom sprejel župan Mestne občine Novo mesto Alojzij Muhič, naslednje dni pa bodo gostje nastopili še v Šentvidu pri Stični, Šmartnem pri Litiji in Artičah. Vstopnina za nastop v Novem mestu bo 7 evrov.


ČRNOMELJ (29. marca)
Na območnem srečanju odraslih folklornih skupin v Kulturnem domu v Črnomlju je nastopila Kresova veteranska skupina s postavitvijo dolenjskih plesov Branke Moškon Vsi za mano kameradi. Prireditev je pripravila Območna izpostava JSKD iz Črnomlja. Razen Kresovcev so plesali: skupina FD Zeleni Jurij iz Črnomlja, folklorna skupina Semiška ohcet KUD Jože Mihelčič iz Semiča, folklorna skupina Oton Župančič z Vinice, folklorna skupina KD Orlica iz Pišec, folklorna skupina KUD Božo Račič iz Adlešič in Folklorna skupina iz Dragatuša. Strokovna spremljevalka je bila Mojca Lepej. Ob druženju v gostilni Pezdirc v Semiču sta potem Milan s kitaro in Dejan s harmoniko dvignila na noge domala vse prisotne godce in plesalce.


40 let folklore v Artičah (5. aprila)
Folklorna skupina KUD Oton Župančič je ob praznovnju 40-letnice pripravila celovečerni koncert, na katerem je predstavila nove kostume in nov brežiški splet Po Jurjevem. Plesne korake jim je pokazal Mirko Ramovš, Marija Makarovič pa je poskrbela za oblačila. Več o koncertu si lahko ogledate na njihovi novi spletni strani http://www.fs-artice.si/.

2008 40 let artice


Delovna skupina za SLOFOLK (9. aprila)
Drugi sestanek delovne skupine za SLOFOLK je potekal ob sedmih zvečer v Gasilskem domu na Kamencah. Udeležba prostovoljcev odlična kot po navadi. Dogovori za prenočevanje skupin so opravljeni, prav tako za nastope Špancev, Madžarov, Čehov in skupine iz BiH izven gala večera v KC Janeza Trdine. Kresovci, ki so pripravljeni prodajati vstopnice za koncert, jih lahko dobijo na vajah, vsakemu članu, ki ga prireditev zanima, pa pripada ena brezplačna vstopnica. Župan Mestne občine Novo mesto bo priredil sprejem za gostujoče skupine v sredo, 30. aprila, ob 11. uri v veži KC Janeza Trdine. Sceno v dvorani bosta oblikovala Branka in Gregor, postavili pa veterani. Spored bo povezovala Mojca Č. Programski list je oblikoval Tomaž M. Večerja in druženje po gala večeru bo za nastopajoče in za prostovoljce pri Štefanu. Vsi prostovoljci bodo dobili nove modre polo majice z znakom SLOFOLKa in trakove za okoli vratu, nastopajoči pa trakove s kartončki za istovetenje.


Koncert Srbskega kulturnega društva (12. aprila)
2008 mile srbskiKresovi veterani so nastopili v KC Janeza Trdine z dolenjskimi plesi Vsi za mano kameradi na celovečernem koncertu ob prvi obletnici Srbskega kulturnega društva iz Novega mesta. V pestrem sporedu so zaplesali tudi člani folklorne skupine Srbskega kulturnega društva Novo mesto (dobro poglej desno sliko!) in člani folklorne skupine Srbskega kulturnega društva iz Ljubljane. Zbrane je nagovoril novomeški župan Alojz Muhič.


Sestanek prirediteljev festivala SloFolk 2008 (16. aprila)
Na drugem sestanku prirediteljev festivala SloFolk 2008 v sredo, 16. aprila, v GRC v Novem mestu so bili prisotni predstavniki vseh štirih gostiteljev. Dogovarjali so se o tiskovinah in reklamah, urnikih dogajanj po dnevih, razporedu skupin po sobah, avtobusnih prevozih, protokolu na zaključnem večeru, zaključnih darilih – situlah za gostujoče in za skupine gostiteljice in majicah za prostovoljce pri pripravah SloFolka.


25. srečanje otroških skupin (22. aprila)
Srečanja otroških folklornih skupin Igraj kolce v Črnomlju se je udeležilo 330 nastopajočih iz enajstih skupin. Iz našega društva sta nastopili  starejša otroška pod vodstvom Majde Nemanič in mlajša otroška skupina (na sliki), ki jo vodi Ana Koračin. Na srečanje so mali folkorniki prišli v spremstvu staršev in že oblečeni v kostume. Pred nastopom so se še posladkali in verjetno so bonboni pomagali, da so res odplesali najbolje kar zmorejo. Kljub temu se z odrsko postavitvijoIgriva Lilija mlajša skupina ni prebila naprej, zato pa vse čestitke starejši skupini, ki se je s postavitvijo o ptičku uvrstila na srečanje otroških skupin v Dolenjskih Toplicah.


SLOFOLK 2008 – Gala koncert v KC Janeza Trdine (30. aprila)
Novomeški gala koncert v sklopu letošnjega četrtega mednarodnega folklornega festivala SLOFOLK 08 je v sredo, 30. aprila, zvečer navdušil skoraj polno dvorano Kulturnega centra Janeza Trdine. Po dvakrat so nastopile skupine KUD Piskavica iz Bosne in Hercegovine, FS Svetlovan iz Češke, plesni ansambel Arendas iz Madžarske in GF Aragones Xinglar iz Španije, Kresovi mladinci inKresova vodilna skupina pa po enkrat. Po navdušenju med občinstvom in po strokovnem mnenju vrha slovenske folkloristike so bile to najkakovostnejše skupine doslej.
Za to gre zahvala predvsem dr. Brunu Ravnikarju iz Zveze ljudskih tradicijskih skupin Slovenije, ki je v okviru mednarodne organizacije folklornih festivalov pomagal pri izbiri gostov. Razen koncerta pavelja pohvaliti tudi uspešno organizacijo prireditve od nastanitve skupin v Vojašnici Novo mesto in prehrane do nastopov v domovih starejših občanov in v Zdravilišču Dolenjske Toplice. Pri tem se je prizadevno inpožrtvovalno izkazala skoraj polovica odraslih članov Folkornega društva Kres, saj je bil to njihov letošnji najzahtevnejši podvig. Župan Mestne občine Novo mesto AlojzijMuhič je v sredo dopoldne priredil sprejem v preddverju KC Janeza Trdine za vse štiri tuje skupine, ki so ob tej priložnosti v kratkih spletih predstavile svoje ljudsko izročilo, z županom pa izmenjale priložnostna darila. Posebno priznanje velja medijem, ki so četrtemu SLOFOLKU namenili hvalevredno pozornost.

Fotografije:
1. mladinska skupina FD Kres iz Novega mesta
2. mladinska skupina Arendas Folkdance Ensemble iz Madžarske
3. Grupo De Folklore Aragones Xinglar iz Španije
4. vodilna skupina FD Kres iz Novega mesta
5. KUD Piskavica iz Bosne in Hercegovine
6. Folklorni soubor Svetlovan iz Češke
7. del zaključne scene “Mi se imamo radi”
8. pozdrav občinstvu in izmenjava daril (vse fotografije: Primož Jurak)


Regijsko srečanje v Črnomlju (9. maja)
2008 kameradiNa območnih srečanjih v Mokronogu in Črnomlju sta se po izbiri strokovne spremljevalke Mojce Lepej uvrstili na regijsko srečanje v Črnomlju veteranska in vodilna skupina FD Kres. Razen kresovcev so nastopili še folklorniki iz Dragatuša, Pišec, Starega trga ob Kolpi, Artič in Vinice. Vodilna skupina je bila na vrsti peta s postavitvijo Se je stolček zmaknil…(slika levo), veterani pa zadnji s postavitvijo Vsi za mano kameradi(desno). Strokovna spremljevalka za izbiro skupin, ki bodo nastopile na državnih srečanjih v Mariboru in v Beltincih je bila Branka Moškon. Naši uradni fotografi so »pozabili« kamere doma, dvema bolj zavzetima sta pa bateriji prehitro izdihnili. Zgodovinske fotke je prispeval dvorni fotograf JSKD Janez Eržen.


V tretje gre rado… (10. maja)
2008 mladi kresovci vidmarMladinska skupina FD Kres je v toplih prekmurskih kostumih navzlic pripeki žrtvovala sobotno popoldne za nastop na dnevu odprtih vrat v novomeški vojašnici v Bršljinu. Tretjič v karieri so javno zaplesali Goričke plese in po starem pravilu »v tretje gre rado« izpeljali igro s klobuki brez napake. Navdušeni nad zmago so potem z okrepitvijo iz vodilne skupine odplesali še Štajerske plese z maskami. (Foto: Igor Vidmar)


Medkulturni večer (10. maja)
Vrle mladenke in mladci iz mladinske skupine FD Kres so se ta dan še enkrat izkazali. V KC Janeza Trdine so se namreč zvečer vključili v medkulturno doživetje plesa, glasbe in poezije ob 9. maju, Dnevu Evrope. Po vroči »vaji« z Goričkimi plesi v Vojašnici Novo mesto so se tudi tukaj navzlic aplavzu (!) med klobuki izvrstno postavili. V res pestrem sporedu Medkulturnega večera, ki ga je pripravilo novomeško Društvo za razvijanje prostovoljnega dela, so nastopili še folklorniki romskega društva Romano veseli, Mladi Jenkovci iz Društva Slovencev Triglav v Banja Luki, albanska otroška folklorna skupina Dardanet, literatka iz novomeškega Hrvaškega kulturnega združenja, folklorna skupina Srbskega kulturnega društva Novo mesto, folklorna skupina KUD Univerzitet Bihać in Plesna skupina Društva interesnih dejavnosti upokojencev iz Novega mesta. Vsi drugačni, vsi enakopravni.


Regijsko srečanje otroških skupin v Dol.Toplicah (14. maja)
2008 regijsko otrociDTV Kulturno-kongresnem centru je nastopilo osem otroških folklornih skupin: Sončki z OŠ Artiče, Kresnice z OŠ Brežice, KUD Oton Župančič iz Artič, skupine iz OŠ Šentjernej, iz OŠ Veliki Gaber, iz Dragatuša, iz KUD Božo Račič iz Adlešičev in starejša otroška skupina iz FD Kres z odrsko postavitvijo Majde Nemanič Slišal sem ‘no ptičko pet’. Strokovna spremljevalka, ki je ocenjevala nastope in izbirala skupine za državno srečanje, je bila Malči Možina. Kresovčki so že dobili sporočilo, da jih je izbrala za nastop na državnem srečanju 31. maja v Domu kulture v Velenju. Čestitamo!


V zidanci na Tolstem vrhu (19. maja)
V posebej kislem ponedeljkovem vremenu je celotna tamburaška klapa in desetina Kresovih najbolj zvestih plesalk in plesalcev pred hramčkom brigadirja Antona Turka, predstavnika našega načelnika generalštaba Albina Gutmana v vojaškem odboru EU v Bruslju, sprejela predstavnike načelnikov generalštabov vojska iz držav članic Evropske zveze. Navdušenje uglednih gostov in njihovih življenjskih sopotnic, vseh skupaj več kot 100, ki so med trtami z nami zaplesali “kačo” in abrahama, in potem malicali v šotoru zraven zidanice, je bilo nepopisno. Kresovce, ki so se pred zunanjim rosenjem zatekli v gospodarjev kevder, pa je notranja mokrota tako prevzela, da se je tresel ves Tolsti vrh. (Foto: Jure Kuštrin)


Kresova vodilna skupina izbrana za Lent (30. maja)
Z Javnega sklada za kulturne dejavnosti Slovenije so sporočili izbor za državno srečanje odraslih folklornih skupin Le plesat me pelji 2008, ki bo tudi letos potekalo v dveh delih – v četrtek, 3. julija, v Mariboru na Glavnem odru Festivala Lent, in v nedeljo 27. julija, v Beltincih na odru v parku pri beltinskem gradu. Program obeh srečanj je pripravila letošnja državna strokovna spremljevalka Branka Moškon (na medobmočnem srečanju v Črnomlju, kjer je nastopila tudi Kresova vodilna skupina, v sodelovanju z Mirkom Ramovšem). Za nastop na Lentu sta se med pet skupin uvrstili tudi Kresova s postavitvijo dolenjskih plesov Se je stolček zmaknil in viniški KUD Oton Župančič z belokranjskimi plesi Igraj kolo, v Beltincih pa bo zaplesalo, zapelo in zagodlo sedem izbranih slovenskih folklornih skupin in makedonska folklorna skupina Ilinden, ki jo je na podlagi srečanj v letu 2007 izbral dr. Bruno Ravnikar.


Kresovčki na državnem srečanju (31. maja)
2008 pevke VelenjeKresova starejša otroška skupina pod vodstvom Majde Nemanič je v soboto na zaključnem srečanju otroških folklornih skupin Ringaraja 2008 v Velenju nastopila razigrano in prepričljivo ter med občinstvom, ki je pozorno spremljalo njihovo odrsko postavitev Slišal sem ‘no ptičko pet’, vzbudila gromko ploskanje. Vrstni red nastopajočih skupin so določili z žrebom, kresovčki so bili na vrsti predzadnji. Razen njih so se na državno srečanje uvrstile skupine z Osnovne šole Šentjernej, iz Ruš, Lancove vasi, Šmartna pri Slovenj Gradcu, Račne, Vnanjih Goric, Tržiča in Žirovnice, pred uradnim delom sporeda pa se je v pozdrav občinstvu in nastopajočim predstavila domača otroška folklorna skupina Kresničke iz Velenja. (Foto: Janez Eržen)


Krst pevske skupine v Mirni Peči (6. junija)
Po uspešni predstavitveni generalki na četrtkovih vajah je naša najnovejša Pevska skupina pod vodstvom Petre bodoče Bukovec nastopila še bolj uspešno v petek zvečer na Območnem srečanju pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž v Kulturnem domu v Mirni Peči. Kot zadnji od osmih skupin so zapeli znano Pozim’ in poleti iz trenutno najbolj pereče postavitve vodilne skupine Se je stolček zmaknil, še bolj znano Pozimi pa rožice ne cveto in skoraj neznano tragično balado Mlad študent je dekle ljubil, ki smo jo mnogi prvič slišali. Skupina še ne premore nobene fotke, prec ko se bodo dali slikat, jih bomo predstavili tudi v naši rubriki Skupine.


Kres zažgal v Trebanjskem košu (6. junija)
Med osemnajsto in devetnajsto ploho tega dne je na trgu v Trebnjem kot nalašč za Kresove tamburaše, veterane in vodilno skupino posijalo sonce. Ne samo v uradnem nastopu, tudi v nalivu med prizadevanji Mladih Dolenjcev smo z marelami v rokah dokazali, da kdor se ljubi, se vrti, pa magari bi ošpičene prekle padale z neba …


Najmlajši kresovčki v Čajarni (7. junija)
Kresova mlajša otroška skupina pod Aninim vodstvom je nastopila v soboto dopoldne na odrčku Čajarne pri Kandijskem mostu v Novem mestu. Naši najmlajši so zaplesali Igrivo Lilijo,za gledalce pa so izpeljali še delavnico s pokšotišem in Belo, belo lilijo iz odrske postavitve ter z rajalnimi igrami. (Foto: Primož Jurak)


Mevce (13. junija)
2008 mevcePles v dežju je to poletje kresovcem prišel že v navado: ob odprtju kmečkega turizma Škrbina v vinski gorici Mevce nad Šmarjeto, kjer so se v petek plesalke in plesalci vodilne skupine v nošah sicer najprej uradno zavrteli pod kozolcem, so potem ob narodno-zabavnih vižah še bolj zagnano nadaljevali na prostem v civilu z marelami in kar tako. Predlog za novo postavitev! (Foto: Lidija Markelj)


Praznik češenj (15. junija)

Bolj zreli – bolj neumorni! Komaj so v soboto v mraku odpeli od Lojzeta, že so se veterani zarana v nedeljo dopoldne spet zavrteli v Brusnicah. Najprej po dolenjsko z abrahamom, potem pa še v štajerskih kostumih z maskami. Fotkala je šefica, pa si poglejte še galerijo slik.

 


Prepevali za praznik (27. junija)
Mlada Kresova pevska skupina pod vodstvom Petre D. je obogatila novomeški spominski dan ob Dnevu državnosti v vojašnici Slovenske vojske v Bršljinu. Zapeli so ljudske: Pozimi pa rožice ne cveto, Dolince povišajte se, Ko bi jaz vedela, Pozim’ in poleti in Eno drevce mi je zraslo. So se pohvalili, da so jako dobro peli, in si prislužili tudi jako obilno malico.


Predstava za srbske goste (27. junija)
Naši vrli veterani so plesali, tamburašice in tamburaši pa tamburali na Otočcu za poslovne družabnike novomeškega Kompasa iz Srbije. Gostje so bili navdušeni nad belokranjskimi, dolenjskimi in štajerskimi plesi, po uradnem sporedu so jih naši zavrteli še v ritmu polke in valčka, spoznali pa so tudi kako se gre prebrat.


Turanovac 08 (28. junija)

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAKresovi mladinci in mladinke so se s folklorno skupino iz Straže prvič podali v tujino na dolgo pot proti Virovitici na Hrvaškem. Na srečanju Susret folklora Turanovac 08 so nastopili štirje straški pari z gorenjskimi plesi in sedem Kresovih s prekmurskimi plesi. Razen domačih in Dolenjcev se je predstavilo še šest gostujočih skupin iz okolice. Na povratku proti domačim krajem je v avtobusu močno dišalo po alkoholu, Buhve, zakaj?


Lent 08 (3. julija)
V četrtek smo nastopili s postavitvijo Se je stolček zmaknil na velikem odru mariborskega Festivala Lent v prvem delu državnega srečanja odraslih folklornih skupin “Le plesat me pelji 2008”. Razen nas so na odru, postavljenem na splavu na Dravi, zaplesali in zapeli še Belokranjci z Vinice ter tri gorenjske skupine iz Kranja, iz Slovenskega Javornika pri Jesenicah in iz Naklega pri Kranju.


Dužijanca 2008 (od 6. do 10. avgusta)
Gostovanje pri starih prijateljih iz Bunjevačkog kola v Subotici je bilo letošnje najdaljše potovanje Kresove vodilne skupine v tuje kraje. Tuje predvsem zaradi nekdanje jugoslovanske valute – dinarja, s katerim tam še vedno plačujejo vsakodnevne potrebe. Ko smo se v sredo po prihodu odpočili od naporov udobne vožnje z Zvonetovim luksuznim busom, smo si v četrtek ves dan lahko privoščili za počitek, razgled po mestu in osvežitev med modrozelenimi algami Paličkega jezera. Zaromplali smo tudi Banetu za rojstni dan, temeljito preučili mestno pijaco, ustanovili pevsko-godčevsko skupino Vinska klet in kar trikrat nastopili na osrednjem trgu pred mestno hišo. Najprej z venčkom slovenskih ljudskih, v soboto dopoldne s štajerskimi maskami, zvečer na gala koncertu pa z našim letošnjim šlagerjem Se je stolček zmaknil. Z nedeljsko pobožnostjo, s povorko folklornih skupin z vseh vetrov in kratko predstavitvijo ob zaključni slovesnosti Dužijance na Trgu Republike smo se poslovili od prijaznih gostiteljev. Za galerijo so prispevali Branka, Miha in Marjan.


Na Gorjance! (15. avgusta)
2008 kresnicki150808

Majdini kresnički in kresničke so nastopili v kulturnem sporedu pri Gospodični na 12. Furlanovem pohodu novomeškega Planinskega društva. Razen uradnega Veselo po Dolenjsko se jim je vmes posrečila še improvizacija, ki seveda ni bila predvidena, in trepet pred Majdo je bil potem neizmeren. Pa je vse minilo s pravo planinsko dobro voljo in poželi so silen aplavz.


Marljivi Kresovčki (20. avgusta)
Deset plesalcev Kresove otroške skupine se je udeležilo plesnih delavnic za otroke na Debelem rtiču. Počitnikarji in vodstvo zdravilišča so bili z njimi jako zadovoljni.


Otroški folklorni tabor (od 21. do 24. avgusta)
Otroci in mentorici obeh Kresovih otroških skupin so se udeležili 19. otroškega tabora v Novem mestu. Verjamemo, da so se veliko naučili!


Pevci na sejmu v Sevnem (24. avgusta)
Pevska skupina FD Kres je v nedeljo dopoldne nastopila na sejmu turizma in podeželja v centru biotehnike in turizma Kmetijske šole Grm. Prireditelji so predstavili pridelavo in predelavo hrane, ponudnike kmečkega turizma in turistična društva Dolenjske, naše pevke in pevci pa so zažvrgoleli tri domače: Ko bi jaz vedela, Dolince povišajte se in naš letošnji šlager Pozimi, poleti sem hodil k dekleti ...


Freyming-Merlebach (od 4. do 8. septembra)
Na pot v Francijo k Slovencem v rudarsko mestece Merlebach se je odpravil zvrhan avtobus Kresovih veteranov – pa nas sploh ni bilo preveč. Na poti smo se za ogled ustavili v slovitem Strasbourgu, ki je bil v zgodovini kar nekajkrat francoski in nekajkrat nemški, zdaj pa je menda dokočno v rokah galskih petelinov. Veličastna gotska katedrala Notre-Dame, še bolj megalomanske palače evropskega parlamenta in nepozaben izlet z ladjo po rokavih reke Ill so bila najmočnejša doživetja. Prisrčen sprejem in druženje pri naših gostiteljih v Društvu prijateljev slovenske katoliške misije se je nadaljeval s sobotno prireditvijo, kjer smo nastopili z vsem, kar imamo: z belokranjskimi, dolenjskimi in s štajerskimi plesi, s tamburanjem, za povrh pa še z zabavnim ansamblom za ples. V nedeljo dopoldne po maši in nastopu v kapeli slovenske misije smo v St.Avoldu obiskali največje ameriško vojaško pokopališče v Evropi, popoldne pa ponovili sobotni spored v celoti. Več za videt pa v galeriji, ki sta jo podprla Franci in Branka.


Na Pule! (6. septembra)
Erika, Mc, Mojca M. in Rudi so delali reklamo za Kres in staro dolenjsko nošo, ko so na slovitem Anderličevem posestvu na Drečjem Vrhu sprejemali goste slovenske podružnice Porsche Leasing, sodelovali pri igrah in žrebali bogate nagrade za udeležence. Pa tudi lačni in žejni niso ostali …


Folklornik 4
Te dni je izšel četrti Folklornik, glasilo JSKD, z notno prilogo Glasbene priredbe ljudskih plesov. V vseh dosedanjih zvezkih smo bili prisotni tudi Kresovci, če ne drugače, vsaj z nekaj posnetki dvornega fotografa JSKD, mojstra Janeza Eržena, lani tudi s kritičnim prispevkom Petre Nograšek o državnih srečanjih za otroške skupine, letos pa z Brankino oceno regijskih srečanj folklornih skupin. Na spletni strani boste našli prijavnico, ki jo pošljete na JSKD, oni pa vam ekspresno najbolj svež izvod Folklornika – po povzetju. Toplo priporoča tajnica Mojca!


Vsakemu Podgurcu svoj kos kruha (23. septembra)
Kresova vodilna skupina je požlahtnila slovesno kulturno prireditev Kluba prijateljev IMV v KC Janeza Trdine ob odkritju doprsnega kipa legendarnega direktorja Industrije motornih vozil Jurija Levičnika. Zaplesali so dolenjske plese, vulgoOberštajeriš.


Izvršni odbor je sejal (1. oktobra)
Člani odbora so določili, da bomo tudi letos pripravili prednovoletno srečanje Kresovk in Kresovcev “Pri trajnožarečem Štefanu” na Malem Slatniku. Rajanje bo kot ponavadi v večernih urah, tokrat v soboto, 20. decembra, v velikem salonu slovite Srebrnjakove gostilne. Razen tega so med drugim sklenili, naj se kupi frajtonarca G-D-A štime, in potrdili spored in ime društvenega celovečernega letnega koncerta z gosti z jeseniškega Slovenskega Javornika “Dolenc Gorenca vabi”. Še bo lušno!


VDC (3. oktobra)
Obisk pri gojencih Varstveno delovnega centra v Šmihelu je bil prisrčen in ganljiv hkrati. Veselja in hvaležnosti, ki sta jim sijala iz oči in z obrazov se ne da opisati. Vsakemu od nas so se oddolžili z izvirnim darilom – ročnim delom iz njihovega programa, vsi skupaj pa smo dobili lično pručko, ki bo še kako prav prišla v naši garderobi. 


Konec dober… (5. oktobra)
V nedeljo zvečer smo nosili table z napisi držav udeleženk ter zaplesali in zaigrali na ekzercirplacu vojašnice v Bršljinu ob zaključku 21. svetovnega vojaškega prvenstva v kolesarstvu. Vse je teklo po strogem vojaškem ceremonialu, in če je konec dober, je vse dobro. Ob svečani večerji v jedilnici vojašnice smo nekako pozabili na hlad, ki je vel od jugozahoda in rezal do kosti, s Šturmovo modro frankinjo pa je bilo še toliko topleje …


Še ena seja IO (5. novembra)
Izvršni odbor je na seji v sredo sprejel zadolžitve za izpeljavo koncerta Dolenc Gorenca vabi in določil, kateri vabljeni gostje naj dobijo brezplačne vstopnice. Potrdili so tudi seznam dobitnikov Maroltovih značk in se seznanili z zamislijo za izdajo knjige o dolenjskih nošah. Pripravo bi zaupali etnologinji Mariji Makarovič, knjiga pa naj bi izšla ob 35. obletnici Kresa.


Po poteh Soseske zidanice (15. novembra)
Tokrat so nas že drugič povabili – pa smo jo mahnili: eni peš, drugi, bolj nobel, v kombiju. Po pokušinah vseh vrst belokranjskih predikatov, pogač in prigrizkov smo temu primerno zatamburali pri Vidošičkem zdencu, kjer je bila nekdaj obvezna postojanka za napajanje konjske vprege, s katero so člani soseske pobirali mošt. Razgrete pohodnike so tudi zdaj napojili s treznilno vodo iz zdenca, da se ne bi kdo zares streznil, pa so Draščani poskrbeli na koncu skoraj dvanajstkilometrske poti v vaškem gasilskem domu.


Dolenc Gorenca vabi (22. novembra)
– če pit se mu ne gabi, so rekli včasih. Prijatelji iz Folklorne Skupine Triglav s SlovenskegaJavornika, ki je z leti postal del Jesenic, so nam vrnili naše lansko gostovanje pri njih in taka izmenjava se je izkazala za vsestransko koristno: mi smo lani spoznali njihovo prvovrstno domače žgané, njih pa je bilo tudi lepo videti, kako jim paše naš doma pridelan cviček. Kresovci smo pokazali vse kar znamo (in še malo več!), Gorenjci so narpoprej zaplesali po gorenjsko, potem pa s koroško Babjo hojsetjo še bolj navdušili nabito polno dvorano KC Janeza Trdine. Niti jedače, niti pijače ni nikomur manjkalo, pelo se je (na) vse mile viže, fotkalo pa tudi, saj so trije vrli fotografi (Joži Luzar, Branko Babič in Miha Bukovec) naklepali več kot 400 slik za tukajšnjo spletno galerijo, trije video snemalci (Jani Lipičnik, Tonček Mežnaršič in Marjan Moškon) pa skoraj 7 ur filma. Kratek povzetek večera so objavili tudi na Vašem kanalu.


V gosteh pri Torbarjih (29. novembra)
Na celovečerni koncert ob petletnici skupine so nas povabili postojnski folklorniki. Z otroško folklorno skupino Kresničke s podružnične osnovne šole OŠ Miroslava Vilharja iz Hruševja, s FS Emona iz Ljubljane, z godci in pevci Brštulin bande iz vasi Harije pri Ilirski Bistrici in s plesalci FD Pozvačin iz Bistrice v občini Črenšovci v Prekmurju smo z Brankino in BrunotovoMetvijo prosa primerno popestrili nadvse pisan folklorni večer. Gostitelji zrelih let, po izkušnjah in srcu pa toliko bolj mladi, prizadevno ohranjajo oblačenje ter šege in navade svojih krajev. Miha je pritiskal na sprožilec v avtobusu in na druženju pri večerji, Brankina postojnska nečakinja Mateja pa na odru.


Za psoriatike (6. decembra)
Vodilna skupina, godci in tamburaši so se postavili v razvedrilnem sporedu na srečanju članov Društva psoriatikov Slovenije v veliki teniški dvorani otoškega hotela. Plesalci so okrog štiristo udeležencem iz vseh koncev Slovenije predstavili dolenjske plese Abrahama in Ketno, tamburaši pa so tudi prav milo zabrenkali nekaj naših ljudskih. Slikal je Jože Žura.


Malo mlajši za malo starejše (18. decembra)
Mlajši Kresovčki so v četrtek popestrili prednovoletno srečanje upokojencev v Dijaškem domu v Novem mestu in s prisrčnim nastopom razveselili nekdanje delavce te ustanove. Čeprav so nekateri od njih nastopili prvič, so pogumno zapeli in zaplesali, in si prislužili iskreno odobravanje občinstva. Pod Aninim vodstvom rastejo prave folklornike. Zaplesali in zapeli so štiri splete: Izidor ovčice pasel, Hruške, jabuke … , Igriva Lilija in Jaz pa pojdem na Gorenjsko.

 2008 za upokojence


Božično novoletni koncert (22. decembra)
Tamburašice in tamburaši s pevkama Betko in Jožico so res od vraga – niso si še oddahnili od prednovoletnega rajanja, že so v ponedeljek odpotovali v sicer ne preveč oddaljeno straško občino, kjer so v njenem strogem centru v dvorani Kulturnega doma nastopili s še enajstimi skupinami oziroma pevskimi solo talenti v pestrem glasbeno-zabavnem šovu mojstra Janija Lipičnika. Obloženi kruhki, domača kapljica in zlasti slastni piškoti marljivih straških gospodinj pa so nas spomnili na idilo nekdanjih pristnih ljubiteljskih prireditev. Foto: Dušan Šetina


Še zadnji koncert (28. decembra)
December in z njim leto 2008 sta se nam na Robijevo povabilo iztekla v prijateljski občini Škocjan. Najprej z abrahamom vodilne, potem pa še z godbo in petjem tamburaške skupine smo prispevali svoje k božično-novoletnemu razpoloženju v Metelkovem domu, v Stranju na Dulčevini smo zaigrali in zapeli glavi družine Jožetu in njegovim rojstnodnevnim gostom, in si končno privoščili nekaj tudi zase pri dolgi mizi, ki sta jo z dobrotami sproti zalagala vrla Barbara in prestolonaslednik Robi, hčerke pa so marljivo pomagale.

Dostopnost