kronika 2021

Ples v koronskem ritmu, 21. januar 2021

V Dolenjskem listu, št.3 / 2021, so pisali tudi o delovanju FD Kres v času epidemije.


Snemanje dokumentarca Naša pot, 15. maj 2021

Danes so padli prvi kadri  dokumentarnega filma ob obletnici Folklornega društva Kres.

Folklorno društvo Kres je v svoji 45-letni zgodovini postal središče folklorne ustvarjalnosti na Dolenjskem, postal pa je tudi prepoznaven ambasador Novega mesta. Spoj folklorne skupine in mesta, v kateri ustvarja, bomo ponazorili z video spotom, imenovanim Kresno mesto. 

V videu bo nastopilo več Kresovih skupin, njihovi nastopi pa se bodo navezovali na najlepše novomeške lokacije. Kresovci se v videu ne bodo pojavljali samo skozi plesne vloge, pač pa jih bomo srečevali tudi v drugih vlogah, ki bodo smiselno dopolnjevale posamezne prizore. S tem bomo videu dodali več čustvene note in faktor presenečenja. 

Video bo poklon folklornemu izročilu, častitljivemu opusu folklornega društva Kres, bo pa tudi izjemna razglednica Novega mesta. Na tak način ni bil posnet še noben slovenski video, zaradi česar bi utegnil video vzbuditi primerno pozornost širše slovenske javnosti.

Za pomoč pri izvedbi projekta se zahvaljujemo našim sponzorjem.

     


Videospot Kresno mesto, 18. maj 2021

Kot del dokumentarnega filma ob 45 let Folklornega društva Kres z naslovom Naša pot bo tudi videospot Kresno mesto. Sodobna priredba ljudske pesmi Dekle na vrtu, bo funkcionirala tudi kot samostojna skladba, katero bomo Kresovci poslali v predvajanje glasbenim postajam, ki tovrstno glasbo predvajajo (Radio Slovenija, Veseljak, nekatere lokalne radijske postaje …), gotovo pa bi to novo ustvarjeno glasbeno postalo del Kresovega repertoarja na prihodnjih nastopih in trajen spomin na 45-letnico delovanja folklornega društva. Osrednja tema je seveda ljubezen, v videu pa bodo nastopali vsi kresovci, tako v glavnih kot v stranskih vlogah, snemanje pa se bo odvijalo na prepoznavnih novomeških lokacijah, zato bo videospot lahko tudi kot promocija Novega mesta ter predstavitev Folklornega društva Kres.

Pesem Dekle na vrtu so člani pevske zasedbe Lí-Lá že posneli v snemalnem studiu Metulj pri Marku Pezdircu, ki je s svojim strokovnim znanjem ter vrhunskimi priznanimi glasbeniki pripomogel, da so naše glasbenice in pevci naredili odličen posnetek.

Za pomoč pri izvedbi projekta se zahvaljujemo našim sponzorjem.

     


Folklorno društvo Kres iz novega mesta praznuje 45-letnico delovanja, 26. avgust 2021

Ljubitelje folklorne umetnosti bodo nagovorili s filmom in videospotom.

3. septembra se na novomeškem Glavnem trgu obeta slavje, posvečeno 45 letom dela Folklornega društva Kres. Za razliko od preteklih obletnic, ki jih je društvo vselej proslavilo z odmevnimi odrskimi postavitvami, bo tokratno obeležilo z dvema novima ustvarjalnima mejnikoma: dokumentarnim filmom Kresno mesto in videospotom Dekle na vrtu. Izdelava filma ter videa je bila za članice in člane društva nujna in pomembna odločitev, saj je organizacija živih dogodkov zaradi pandemije nadvse negotova, hkrati pa omenjena projekta predstavljata vzpostavitev novih vezi s publiko, ki sta ji blizu ljudska glasba in ples.

O dogodku so se tako razpisali na spletnih straneh Radia Krka.


Napoved 45. obletnice FD Kres, 2. september 2021


Dekle na vrtu, 3. september 2021


Kres ob 45-letnici z dokumentarnim filmom in videom, 4. september 2021

Folklorno društvo Kres je sinoči na novomeškem Glavnem trgu obeležilo 45-letnico delovanja, ki so jo sicer praznovali lani, a je prvotne načrte za praznovanje preprečila pandemija. Člani društva so po besedah predsednika društva Gregorja Blažiča to sprejeli kot izziv in so obeležitev jubileja zastavili na povsem drugačen način, prilagojen trenutnim razmeram in dejstvu, da je potrebno tudi ljudsko dediščino ljudem približati skozi okvir sodobnih medijev.

Več si preberite na DolenjskiList.si


Kres ob 45-letnici z dokumentarnim filmom in videom, 5. september 2021

Folklorno društvo Kres je v petek na novomeškem Glavnem trgu obeležilo 45-letnico delovanja, ki so jo sicer praznovali lani, a je prvotne načrte za praznovanje preprečila pandemija.

Člani društva so po besedah predsednika društva Gregorja Blažiča to sprejeli kot izziv in so obeležitev jubileja zastavili na povsem drugačen način, prilagojen trenutnim razmeram in dejstvu, da je potrebno tudi ljudsko dediščino ljudem približati skozi okvir sodobnih medijev.

Več na spletnih straneh RadioKrka.si


V Dolenjskem muzeju so murkovali, 7. september 2021

V Dolenjskem muzeju v Novem mestu so včeraj gostili Slovensko etnološko društvo in njihov osrednji dogodek Murkovanje. Na murkovanju so včeraj nastopili tudi naši člani Folklornega društva Kres, kateremu so govorniki izrekli čestitke ob njihovem jubileju.

Več si preberite na DolenjskiList.si


Folkloristi posneli videospot, 8. september 2021

Slovenske novice, 8. september 2021


Iz majhne iskre zraste velik kres, 9. september 2021


Brankin jubilej v čast novomeški folklori, Dolenjski list, 9. september 2021


Odšel je dolgoletni član, 27. september 2021

Marjanu v slovo.

V sredo nas je Kresovce pretresla vest, da si se za vedno poslovil od nas. Ko si nam pred štirinajstimi dnevi razlagal o gradivu, ki si ga zbral za svojo novo knjigo, nismo niti slutili, da se vidimo zadnjič. Bolezenske tegobe so že pred nekaj leti načele tvoje telo, toda tvoj um je ostal mladeniško bister. Vso svojo energijo si usmeril v raziskovanje zgodovine Slovencev in ljubljenega Novega mesta.

S Kresom si bil povezan že več kot 46 let, saj ga je ustanovila tvoja »mala«, kot si ljubkovalno klical svojo življenjsko sopotnico Branko. Bil si naš spremljevalec na gostovanjih v tujini, kjer si nam pomagal s svojim poliglotskim znanjem. S svojo kamero si dokumentiral naše zgode in nezgode, iz posnetega gradiva pa montiral dokumentarne filme. Poskrbel si, da so si jih ogledali tudi gledalci Vašega kanala. Prav ti dokumentarci so pritegnili prenekaterega dolenjca, da je postal Kresovec. Po odhodu v pokoj, pa si s svojo violino postal član naših godcev. Starostna razlika ni bila ovira za iskreno prijateljstvo med nami.

Na potovanjih smo z odprtimi usti poslušali prigode in anekdote iz tvojega pestrega življenja. Ob večernih druženjih si vzel v roke kitaro in skupaj smo prepevali stare, že skoraj pozabljene, ljudske in taborniške pesmi iz tvojega bogatega repertoarja. Nič koliko krat sva skupaj zapela »Prjatu jst uprašam tjabe«, pa »Ena kugla prletejla«. Besedila hudomušnih »Kud spa hodu mrha pjana« in »Sinoči sem zadavil svojo teto« pa so veselo prepevali tudi naši najstniški člani.

Marjan, spokojno počivaj pod križem iz dvorske livarne. Za vedno pa boš živel v naših kresovskih srcih.

Tvoji kresovci.


Folklorni večer v Termah Dolenjske Toplice, 3. november 2021

Folklorniki smo po nekajmesečni prekinitvi zaradi pandemije zopet nastopili za goste v termah Dolenjske Toplice. Pred nastopom smo vsi poskrbeli za test in se prepričali, da smo vsi zdravi, saj smo vedeli, da bomo nastopili pred zdravimi gosti, ki so vsi ravno tako poskrbeli, da ne širijo virusa. V veliko veselje nam je bilo ponovno plesat, peti in razveseljevati goste, saj je to naše poslanstvo. Tudi naši tamburaši so zabrenkali in zagodli ter raztegnili meh na harmoniki po dolgem času. Vzdušje v aperativ baru v hotelu Balnea je bilo prekrasno, gostje so peli z nami in se veselili, po koncu nastopa pa še malce podružili.


Predaja zadružnega doma v uporabo, 4. november 2021

Dostopnost