kronika 2018

Začetek sezone 2018, 6. januar 2018

Leto se je prekucnilo, mi smo se pobrali.  Čas je za novi list v knjigi Kresa. Zato smo takoj po novem letu s polno paro pričeli z vajami, saj bodo območna srečanja kmalu tukaj. Pevci se že pripravljajo z novimi vižami, plesalci pa brusijo svoje pete, da se pokažemo v najboljši luči.

Na območnih srečanjih se bomo predstavile vse skupine FD Kres.


srebrna Branka, 24. januar 2018

Konec lanskega leta, natančneje 27. novembra 2017, je zasedala Komisija za priznanja in odličja JSKD. Izmed 32-ih prispelih predlogov je komisija izbrala 1 prejemnika zlate plakete, 5 prejemnikov srebrne plakete in 1 prejemnico zlatega znaka. Med prejemniki srebrne plakete JSKD za leto 2017 je tudi naša umetniška vodja Branka Moškon. Za prejeto plaketo, ki je najvišje odličje sklada, ji iskreno čestitamo.

Podelitev je bila v sredo, 24. januarja 2018, na Ljubljanskem gradu.


prva animacija v 2018, 25. januar 2018

Po večkratnih ponovitvah animacij gostov v Termah Šmarješke Toplice se je pričelo dogajati, da agencije, ki vodijo goste v slovenska zdravilišča pravijo, da pridejo, če bodo pripravili “unterkrajner abend mit tancen”. In s tem so mislili seveda na kresovce. In če si nas gostje zaželijo, potem jim mi to ustrežemo, pridemo, jih animiramo in navdušimo nad slovenijo in slovenskimi plesi.

Tako smo storili tudi v četrtek, 26. januarja 2018 zvečer v recepciji hotela, ko smo navdušili množico domačih in tudi tujih gostov. Zaplesali smo jim tri splete, razložili kakšna je dolenjska noša, skupaj smo zapeli ter jih tudi naučili plesati nekaj osnovnih plesov. Pripravili smo tudi malo tekmovanje v igri s klobuki, kjer se je najstarejši tekmovalec pokazal za najbolj izkušenega.


Li-lá nastopile za seminariste dolenjskih plesov, 26. januar 2018 

V petek, 26. januarja 2018, se je tercet Li-lá odzval vabilu JSKD in s svojim doživljanjem ljudske pesmi popestril večer udeležencem seminarja o ljudskih plesih Dolenjske in Notranjske ter vsem, ki so jih prišli podpreti na njihovem prvem celovečernem nastopu. Dekleta so se s priredbami ljudskih pesmi sprehodile čez slovenske pokrajine in poslušalce popeljale v svoje čutenje ljudske glasbe. Poslušalce je navdušila izvirnost in pristnost pristopa, s katerim tercet vdihuje sodobnost v ljudsko glasbo. Prav tako so se ob tako toplem odzivu odlično počutila tudi dekleta. Nastop je izzvenel v prijetnih pogovorih in druženju, kar je lepo zaokrožilo res lep in navdihujoč večer.


Abrahamovec iz Objema, 27. januar 2018

Tamburaši smo Tonija, člana ansambla OBJEM, ki je dopolnil svojih 50 let – ABRAHAMA, presenetili na njegovi okrogli obletnici. Zaigrali smo mu kar nekaj skladb, ga popeljali na plesišče in z njim nazdravili. Zvrstilo se je veliko njegovih prijateljev glasbenikov (med njimi tudi kresovi tamburaši) ter šentjernejska godba. Programa je bilo veliko, zato si kar predstavljajte, kako je bilo veselo, saj se je pelo, pilo, jedlo in plesalo.


seminar ljudskih plesov dolenjske in notranjske, 28. januar 2018

Seminarje ljudskih plesov določene regije JSKD Slovenije pripravlja z namenom, da vodjem dolklornih skupin podrobneje predstavijo plesno izročilo določenega območja. Tokrat so se seminaristi srečali s plesi Dolenjske in Notranjske. Mentorji Mirko RamovšBranka Moškon, Boštjan Japelj in Petra Nograšek so predstavili nekaj objavljenih in nekaj še neobjavljenih plesov iz arhiva Glasbenonarodopisnega inštituta ZRC SAZU.

Prijavljeni so bili razdeljeni v dve skupini: prva je bila namenjena izkušenim vodjam, druga pa vodjam otroških folklornih skupin. Uvod v seminar je naredila samostojna strokovna svetovalka za folklorno dejavnost pri JSKD Slovenije Tjaša Ferenc Trampuš, nato pa so vajeti prevzeli izkušeni folklorist Mirko Ramovš ter kresovi strokovnjaki Petra Nograšek, Boštjan Japelj in Branka Moškon. Slednja bo v februarju praznovala svojo okroglo obletnico, zato je drugi večer dobila prav posebno darilo, katerega so dobili le visoki svetovni voditelji (Bill Clinton, papež Janez Pavel 2, Barack Obama … ) in sedaj kot sedemnajsta po vrsti še Branka Moškon. V dar je dobila vino iz najstarejše trte na svete, katere steklenička je certificirana.


Šmarješke so se tresle, 1. februar 2018

Februar se še dobro začel ni, ko smo že odplesali svoj drugi nastop v Termah Šmarješke Toplice. Tokrat smo nastop popestrili z več animacijami in k sodelovanju povabili tudi goste. Sicer smo imeli kar težave najti gledalce, ki bi se nam pridružili na plesišču, saj so med domačimi gosti bili v glavnem srčni bolniki po operacijah ter tisti, katerim so pred kratkim zamenjali kolke. Smo pa zato mi bolj poskakovali in se jim prilagodili.

Bilo je pestro in vroče, tako kot na vsakem našem nastopu.


teden kulture v OŠ Šmarjeta – vrtcu Sonček, 5. februar 2018

V vrtcu Sonček, ki je poleg Osnovne šole Šmarjeta, so se za prvi teden v februarju 2018 odločili, da bodo posvetili kulturi. Začeli so kar z našimi tamburaši, kateri so jim predstavili ljudske pesmi in glasbila. Ne samo to, celo zaplesali so z njimi in dokazali, da tudi tamburaši plešejo. Otroci so bili navdušeni in z njimi prepevali in plesali.


Brankin praznik, 17. februar 2018

17. februar je pravi datum, ko je naša neumorna Branka Moškon praznovala, v krogu svojih domačih, svojih 70.let. Kako bi bilo brez tamburašev?

Pripravili smo ji presenečenje, a kaj: Branka kot Branka, ki ne more iz svoje kože, nas je že nestrpno pričakala pred vhodom. Morali smo jo poslati nazaj na svoje mesto, med povabljence, da smo ji lahko izvedli  pripravljen program.

Priigrali smo Lepo Anko, zapeli prirejene pesmi za njo: Hruške, jabuke, Que sera, sera, Moja lepa belokranjka in zapeli: NAJ TI KRES ŠE GORI, NAJ TI PESEM DONI; VSENAJBOLJŠE DRAGA BRANKA, VSENAJBOLJŠE ZA ROJSTNI DAN.

Kar hitro je bila med nami s svojo tamburico – bračem in skupaj smo odbrenkali in zapeli nekaj ljudskih pesmi.

To smo mi, tamburaši vsi: Vsi za enega, eden za vse, drug za drugega.


februarska animacija v Šmarjeških – drugič, 19. februar 2018

V največje veselje nam je, kadar nas povabijo v goste zato, ker so bili na prejšnjem nastopu zadovoljni z nami. In tako se sedaj že redno dogaja z animacijo gostov v Termah Šmarješke Toplice. Tako smo v ponedeljek, 19. februarja 2018, smuknili v kostume in pokazali gostom, kaj je ljudski ples, katere pesmi so peli včasih, ter jih tudi kaj naučili.


ljudski pevci na reviji, 22. februar 2018

Ker pri Folklornem društvu Kres ne negujemo le plesa, ampak tudi petje, smo se fantje, ki se pod budnim ušesom Erike in Ane kalimo v ljudske pevce, udeležili medobmočnega srečanja ljudskih pevcev in godcev, ki je bilo v četrtek 22. februarja 2018, v Dolenjskih Toplicah. Ob hudi konkurenci smo odpeli in pokazali, kar smo se naučili, sedaj pa nestrpno čakamo rezultate.


pred občnim zborom še nastop, 10. marec 2018

Pred občnim zborom društva, 10. marca 2018, so ob 14. uri, tamburaši presenetili in razveselili gospo 90. let v domu starejših v Gabrju v penzionu Ivanež. Ob petju in igranju se nam je pridružila tudi slavljenka, ki je z milim glasom in solzami v očeh pela stare pesmi, ki so jo popeljale v mlada leta. Kako malo je potrebno, da osrečiš in razveseliš nekoga, to najbolj vedo njeni najbližnji, ki so nas povabili – naročili.


animacija v Termah Dolenjske Toplice, 13. marec 2018

Ker se dober glas sliši daleč, so nas za animacijo svojih gostov povabili po dolgem času tudi v Terme Dolenjske Toplice. In ni nam bilo žal, da smo se v torek, 13. marca 2018, odzvali vabilu, saj se vsakemu vabilu prav z veseljem odzovemo. Gostje so bili že naši gledalci v termah Šmarješke Toplice in so si zaželeli “unterkrajner abend” tudi v Termah Dolenjske Toplice.

Obljubili smo si, da se še vrnemo.


Otroci Kresa kot otroci Muce Copatarice, 14. marec 2018

V sredo, 14. 3. 2018, so člani otroške folklorne skupine Kres prvič nastopili na območnem srečanju gledaliških skupin, ki je potekalo v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju. Nastopili so s predstavo Muca Copatarica. Z drugačnim pristopom in sodobnim načinom interpretacije ljudskega izročila smo želeli pokazati, da je folklorna dejavnost lahko zastopana tudi v drugih zvrsteh umetnosti. Zahvala za izposojo oblekic šmarješki šoli.

Zapisale: Petra Bukovec, Lea Burger in Petra Nograšek, vodje OFS Kres


kres v Šmarjeških termah, 15. marec 2018

Zopet je “zagorelo” v Šmarjeških termah. Kresovi veterani so prišli, zatresli in odšli. A gostov niso pustili na stolih, saj je plesalo vse; mlado in staro, bolno in zdravo, tudi tisti z umetnimi kolki in po srčni operaciji. Tako je pač, ko pride kres. Četrtek 15. marca je bil kresov večer v baru pri restavraciji, kamor se kmalu zopet vrnemo.


Tamburaši v Curahamu, 17. marec 2018

Tu se je pelo, plesalo in slavilo, saj sta praznovala dva ABRAHAMOVCA – bratranec in sestrična. To se ne zgodi pogosto. Na povabilo naše Jožice Luzar smo tudi tamburaši prispevali svoj del programa, ki so ga imeli v gostilni pri Turku v Maharovcu. Ob skladbi: Ne prižigaj luči ter Zapleši z menoj ta valček, sta lepo zaplesala slavljenca, ki so se jima pridružili še ostali gostje.

Neumorna Jožica, je ob pomoči nas, zapela svojo priljubljeno: Lili Marlen in Plovi lađa Dunavom. To je bil res lep zaključek. Po pogostitvi, smo dobre volje odšli domov, gostje pa so nadaljevali svoj žur do jutranjih ur.


Šmarješke si nas želijo, 22. marec 2018

Kot že kar nekajkrat letos, smo tudi ta četrtek 22. 3. 2018 “žrtvovali” vaje in namesto vaj se odpravili v Terme Šmarješke Toplice na nastop, kjer smo razveseljevali goste, ki bivajo tam. Ni važno ali so to srčni bolniki ali rekreativci, ko pridemo kresovci na obisk, privzdignemo vse. Gostje so nad nami navdušeni, mi pa se skupaj z njimi poveselimo in jim pokažemo ljudske plese, tamburaši pa razveselijo srce in duha.


Tamburaši ponovno navdušili osnovnošolce na OŠ Drska, 23. marec 2018 

Ponosna Branka (ob pomoči tamburašev) je svoji vnukinji Lejli in njenim sošolcem ter učencem treh tretjih razredov prikazala pravi tamburaški spektakel. Najprej jim je predstavila naša glasbila, vsak tamburaški inštrument posebej, nato pa skupaj z učenci uživala ob  petju, igranju in plesu.

Res so nas presenetili učenci, saj so neumorno peli in plesali ob spremljavi nežnih tamburic. Zaželeli so si belokranjsko pesem: Pastirče mlado, ki so jo zelo lepo in ubrano odpeli. Ob navdušenju ravnateljice, smo dobili ponudbo za mesec maj – projekt: Rastoča knjiga – spremljava učencem pevskega zbora: Pastirče mlado …


Kresovci ponovno plesali v operi Deseti brat, 26. marec 2018

Ekipa treh parov se je poleg vseh rednih nastopov in mrzličnih priprav na območno srečanje odraslih folklornih skupin, še dodatno pripravljala na reprizo opere Deseti brat, katera je bila razprodana. Zato smo to nalogo vzeli karseda resno. Ponovili smo koreografijo Salvatoreja ter se udeležili vseh vaj. In rezultat vsega je bil dober nastop na velikem odru nabito polne Trdinove dvorane Kulturnega centra Janeza Trdine, ki je bil na že skoraj pomladni ponedeljkov večer, 26. marca 2018. Datum je bil ravno pravšnji, da so lahko bile matere deležne ogleda opere kot darilo za ravnokar minuli materinski dan.


Območna revija odraslih folklornih skupin 2018, 6. april 2018

Po Sloveniji že od marca potekajo območne revije folklornih skupin. Kresovci smo na vrsto za predstavitev svojega znanja prišli v petek, 6. aprila 2018, na območnem srečanju otroških in odraslih folklornih skupin, ki je bilo v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Posnetek naše prireditve, na kateri je nastopilo 7 skupin in potekajo pod okriljem JSKD Slovenije, si lahko ogledate na spletnih straneh Radia Krke. Strokovna ocenjevalka prireditve je bila Anja Cizel.


Gostje v Dolenjskih Toplicah željni zabave, 10. april 2018

Torkov večer, na dne 10. aprila, leta gospodovega osemnajstega, smo se že v drugo letos odpravili v Dolenjske Toplice, da smo v tamkajšnji kavarni pri recepciji hotela Balnea popestrili dogajanje hotelskim gostom. Moči smo združili člani vodilne skupine in tamburaši, kateri zelo dobro sodelujemo redno. Ni pomembno ali so na zdravljenju ali na počitku, za goste je potrebno kvalitetno poskrbeti. In tega se v Dolenjskih Toplicah zelo dobro zavedajo. In kjer je vprašanje zabave, smo kresovci taprave glave. Prišli, pozabavali in odšli … z obljubo, da se vrnemo. Odšli pa ne daleč stran; nastopov nam kar ne zmanjka.


V Šmarjeških Toplicah smo že redno na “meniju”, 12. april 2018

Na svetu lepše rož’ce ni, kot je ta vinska trta, pozimi spi, polet cveti, v jesen pa vince daje …

Kresovci se tega zavedamo. Ljudska je kul. Ljudske pesmi so zakon. Te ohranjajo pri močeh. Kdor pa nima več moči, mu srce ohromi. In ko srce ohromi, pristopijo priznani terapevti v Termah Šmarješke Toplice, ki poskrbijo za pooperativne posege, za nasmeh na ustih in v srcu pa jim priskočimo na pomoč Kresovi plesalci, godci, tamburaši inu pevci. Tako smo storili člani vodilne skupine s pomočjo tamburašev tudi v četrtek, 12. aprila 2018, ko smo v aperativ baru pri recepciji popestrili večer, jih malce naučili ljudskih plesov in nagradili za sodelovanje goste tamkajšnjega hotela.


80. let Marije, 15. april 2018

Zala gospa Marija, ki je dopolnila 80. let, se je v 15. aprila 2018, v  spremljavi tamburašev poveselila, prepevala, slikala in uživala ob repertoarju, ki smo ji pripravili za njen jubilej. Po rodu je belokranjka.  Popeljali smo jo v čase, kjer je odraščala.

Lahko si prestavljate lepo, čilo gospo, ki skriva svoja leta s smehom, vedrim obrazom in prijaznostjo.


Šmarješke Toplice, 4. maj 2018

Ko smo se v petek, 4. maja 2018, zbrali v predverju hotela Terme Šmarješke Toplice, tam pri baru, pri prehodu na teraso, smo že mislili, da bomo nastopali sami sebi. Vreme je bilo že ravno toliko prijetno, da so gostje (vsaj tisti, ki lahko hodijo), šli na sprehod po prekrasni okolici. A se je to kmalu spremenilo. Nebo je bilo na naši strani in spustilo iz oblakov ene par cistern dežja in vsi sprehajalci so se brž vrnili v hotel, kjer so zagledali brhke kresničke in postavne kresovce.
Tamburaši so zabrenkali ene tri pesmice, pevki sta zažvrgoleli in aperativ bar pri recepciji se je kmalu napolnil. Tudi tisti, ki težko hodijo, so prilezli in z navdušenjem opazovali predstavitve plesov in pesmi.
Na koncu ni bilo razlike, bi gostje se sprehajali po dežju ali pa plesali z nami. V vsakem primeru so bili mokri.


7. pohod po slakovi poti, 5. maj 2018

Sedmi pohod po Slakovi poti je spomin na dolenjskega virtuoza na frajtonarici in legendo narodno zabavne glasbe LOJZETA SLAKA. Letos se je odvijal v soboto, 5. maja 2018.

Pot je bila dolga 8 km, udeležilo se jih je cca 3000 pohodnikov iz cele Slovenije. Na vrhu Trške gore je cerkev Marijinega  rojstva in stare, mogočne, votle lipe, ki je ena od njih najdebelejša lipa na slovenskem, saj ima obseg 830 cm. Pod lipo stoji starodavna, kamnita miza. Ne daleč stran stoji spomenik Lojzetu Slaku, kjer se je odvijal kulturni program.

Nastopali so: Ansambel Vesela dolina, Trškogorske ljudske pevke, gostujoči Štajerci, ki jim je priskočil na pomoč naš vsestranski Milan s svojo kitaro in naša KRESova tamburaška skupina. Ob bučnem sprejetju našega igranja in petja, je na Lojzetovo pesem: Ne prižigaj luči, le zapleši z menoj, zaplesala soproga Lojzeta Slaka z napovedovalcem Darkom Povšetom, nato s svakom Matijem in z Andrejem Bergantom (pevcem Fantov s Praprotna). Pela, igrala in odmevala je Lojzetova glasba v spomin na njegovo delo – zapuščino.

Pot smo nadaljevali do naše radodarne Jožice Luzar in nato  do Centra biotehnike in turizma na Sevnem, kjer se je odvijal festival harmonikarskih skupin in orkestrov Slovenije.

Spomin na gospoda Lojzeta Slaka bomo še naprej ohranjali, saj njegova glasba živi z nami in povezuje ljudi, zato se pohoda udeležujejo iz cele Slovenije.

Od zadovoljstva ljudi se je slišalo: drugo leto se vidimo.


Tamburaši igrali 80. letni Ani Kobal, 11. maj 2018

Kaj bi podarili mami Ani za njen 80. rojstni dan? To je bilo vprašanje domačih. Spomnili so se na nas-tamburaše, ki smo pred mesecem dni, v Penzionu Ivanež (oskrba starejših), razveselili 90. letnico.

Vabilu smo se odzvali v petek, 11. maja 2018 in za njo in njeno družbo zaigrali ubrane stare pesmi, ki so jim vsi radi prisluhnili in z nami zapeli. Ni manjkalo solza veselja in navdušenja. Tudi mi smo bili zadovoljni ob zadovoljstvu slavljenke in vseh njenih gostov.

Lastnica doma se je že priporočila za v naprej, da bodo tudi drugi varovanci deležni zabave.


Kresovci se razkrili v Skritem kotu, 16. maj 2018

Predstavniki vodilne skupine smo se odpravili v Ljubljano, kjer smo se razkrili gostom, turistom v Skritem kotu. Predstavili smo jim nekaj spletov in se z njimi pozabavali. In to kar sredi tedna, v sredo 16. maja 2018.


Tamladi v Skritem kotu, tastari pa v Šestici, 16. maj 2018

Nocoj smo kresovci skoraj “preplavili” Ljubljano. Medtem, ko so člani vodilne skupine, v sredo 16. maja 2018, goste zabavali v Skritem kotu, so člani veteranske skupine dokazali, da sploh še niso stari. Nape veteranske so bile kot brhke Uršike zale, ki so se vrtele v času Prešerna, gostje v najstarejši gostilni v Ljubljani pa so ob tem neizmerno uživali.


4. rastoča knjiga na OŠ , 24. maj 2018

Tamburaši zopet v šoli. Tokrat  v OŠ Drska. Povabili so nas na njihov projekt 4. Rastoča knjiga, na temo: raziskovanje – razmišljam, analiziram, zbiram, iščem, sestavljam, kreiram, urejam, javljam, evidentiram, merim itd.

Otroci so dobili tudi priznanja, po kategorijah, za inovativnost, raziskovalnost, itd.

Prisotni so bili tudi povabljeni gostje: župan Gregor Macedoni, gospod Gabrijelčič in g. Jože Gričar (v letu 2017 naj meščan Novega mesta). Svoje zanimive govore  so končali s pohvalo mladim, da svoje delo nadaljujejo še v poznejših letih. Vsi smo ugotovili, da imajo izredne talente in zagnanost za ustvarjalno delo. Pri ustvarjanju so jim veliko pomagali učitelji, podjetja in ustanove.

Učenci so pripravili lep povezovalni program, od vodenja, petja, igranja, plesa itd. V dveh točkah smo sodelovali tudi tamburaši. Spremljali smo pevski zbor: Pastirče mlado in mlade plesalce popeljali čez Gorjance in spremljali splet: Lepa Anka kolo vodi. 

Zaključili smo z mislijo: vedno, na vsakem koraku, v vsakem času imej odprte oči in bister um, da ugotoviš, kaj se da izboljšati in narediti v dobro vseh nas.


člani vodilne in SMS skupine na regijskem srečanju, 26. maj 2018

Člani vodilne skupine in člani SMS skupine (mlajši veterani) Folklornega društva Kres so se pomerili na regijskem nivoju revij odraslih folklornih skupin.  Srečanje je bilo v soboto, 26. maja 2018 v Mokronogu. Tako ena kot druga skupina sta dali vse od sebe, sedaj pa je na vrsti čakanje, da izvemo ali dosegamo državni nivo ali ne.


Šestica za turiste iz vsega sveta, 27. maj 2018

Člani vodilne in SMS skupine se na nedeljski večer, 27. maja 2018, podali v Ljubljano, natančneje v najstarejšo gostilno v Ljubljani, katero opevajo še ljudske pesmi, v Šestico. In ugotovili smo, da v Ljubljan pr šestic ni samo eno luštkano dekle, ampak jih je bilo več njih. Naša dekleta so se lišpale in urejale kot bi čakale princa in se ne bale, da jih bo med plesom v Ljubljanico odpeljal povodni mož. Le kje bi se bale, ko so pa imele poleg sebe čvrste možakarje, ki so jih branili. No, za kak ples smo jih pa tudi posodili gostom iz amerike in iz azije, ki so prišli občudovati lepote Slovenije, katerim smo tudi prikazali slovenske ljudske plese in jim popestrili slovenski večer.


Piknik na jasi, 31. maj 2018

Da so gostje v termah zadovoljni, jim v Dolenjskih Toplicah pripravijo tudi piknik. Vsi tisti, ki se želijo udeležiti piknika, lahko svojo hotelsko večerjo zamenjajo za večerjo na piknik prostoru, kjer jim postrežejo s piknik hrano.
In da bo pravi piknik, potrebujemo tudi glasbo in zabavo. Tukaj pa jim priskočimo na pomoč kresovci. Člani vodilne skupine smo skupaj s pomočjo SMS skupine in pevci ter tamburaši pripravili v četrtek, 31. maja 2018, noro zabavo, ki si jo bodo udeleženci piknika še dolgo zapomnili. Zakaj? Ker kresovci znamo!


Popestritev v kavarni, 5. junij 2018

Da ni bivanje v toplicah preveč dolgočasno, poskrbi za popestritev hotelski animator. In pri temu mu pomagamo tudi kresovci.
V torek, 5. junija 2018, se je ekipa vodilne skupine skupaj s tamburaši odpravila v kavarnico hotela Balnea, kjer smo gostom hotela predstavili slovenske ljudske pesmi, plese in tudi običaje. Naučili smo jih nekaj plesov in z njimi zaplesali. Veselja ni bilo konec, saj smo na noge privzdignili še tako zahtevno publiko in tudi tiste, ki so že na štirih nogah.


U Lublan pr šestic, 6. junij 2018

6. junija 2018 smo v šestici veterani razigrali vroče goste iz Brazilije in Amerike, jim zaplesali in se z njimi poigrali.


Li-Lá uspešno odpeli svoj prvi nastop, 7. junij 2018

No, da ne bo pomote, ni bil ravno prvi nastop pevcev skupine Li-Lá, je pa res, da smo v četrtek, 7. junija 2018 zvečer pripravili svoj prvi samostojno nastop, ki pa je bi v dvorani Gostišča Loka, pred dobrimi stotimi poslušalci, dobro sprejet. Aplavzi so se vrstili, navdušenje gledalcev pa ni pojenjalo tudi še po nastopu, kar nam je dalo nove moči za vaje in sproščeno petje ljudskih pesmi.


10. let glasbene šole Androja, 8. junij 2018

Glasbeni večer, kjer so nastopali učenci glasbene šole Androja (od najmlajših do starejših otrok, igrali so od najenostavnejših otroških, do zahtevnih skladb, od slovenskih, narodnih, popevk, do tujih skladb in končali s Slakovo: V dolini tihi je vasica mala.

Nastopili so tudi bivši učenci te šole, ki so danes že pravi glasbeniki, ki samostojno nastopajo in ubirajo svojo glasbeno pot. Odigrali so: More then words &Nothing else matters in Imagine.

Skupina OBJEM z gosti, s katerimi mentor Tugo, kakor koli, na razne načine sodeluje. To je bila klapca iz Kostanjevice na Krki (Vrh planin, Jadraj z menoj) in tamburaška skupina FD KRES iz Novega mesta, ki smo odigrali in zapeli:

Moj fantič je prijezdil, Na oknu deva je slonela, Pastirče mlado, kjer smo poželi lep aplavz. Glasbena skupina OBJEM acoustic je odigrala: Oh whenthe saints, Le s teboj, Kar naprej, Čardaš in Slovenija.

Ob zaključnem govoru mentorja in povabilo za zaključek s prigrizki, smo nadaljevali z neuradnem delom: igranjem, petjem in plesom.


Šmarješka animacija, 11. junij 2018

Bo že držalo tako, kot pravijo, da kdor poje in pleše, zlo ne misli. To redno dokazujemo tudi kresovi plesalci, pevci in godbi. In to smo dokazali tudi v ponedeljek, 11. junija 2018, ko smo v Šmarjeških termah animirali tamkajšnje goste. Vreme je bilo sicer prečudovito za zunajprostorske aktivnosti, vendar smo z bučnim petjem in potrki ob tla ter brenkanjem na inštrumente člani vodilne skupine, SMS in tamburašev privabili še tako zahtevne goste iz sob oz. jih privabili iz sprehoda v avlo pri aperativ baru ob recepciji. Tuji in domači gostje so uživali ob našem plesu, petju ter se nam ob koncu zahvalili, ker smo jih tudi plesati naučili.


 Mladinci popestrili zaključek šolskega leta, 22. junij 2018

Mladinci so včeraj popestrili zaključek šolskega leta učencem ter zaposlenim na OŠ Trebnje!


Veterani na festivalu v Novo Čiče, 23. junij 2018


Kresovci kresovali ob kresu na kresno noč, 23. junij 2018


Kresovi veterani v šestici, 29. junij 2018

Kresovi veterani so v ljubljanski šestici zabavali ameriške goste in jih vse od prvega o zadnjega postavili na noge.


Zopet smo se vrnili v čas halštata, 30. junij 2018

Člani mladinske in vodilne skupine so združili moči in skupaj na muzejskih vrtovih prikazali plese iz časa halštata.


Za veterane ni počitka, 4. julij 2018

Kdor pleše in poje ter gode z ljubeznijo, mu plesa ni nikoli dovolj. To so dokazali tudi naši veterani, ko so odšli v Ljubljano v Skriti kot zabavat goste iz tujine. In kot vedno do sedaj, so bili gostje navdušeni, naši člani pa se vrnili v Novo mesto polni novih vtisov.


Vodilna skupina odhaja v Bitburg, 5. julij 2018

Četrtkov večer, 5. julija 2018, je za velino članov vodilne skupine FD Kres, večer priprav. Vsi pakiramo, likamo, urejamo noše in se pripravljamo na odhod v Bitburg, kamor odhajamo na CIOFF-ov Europaeisches folklore-festival Bitburg. Na njihovi spletni strani so nas na kratko tudi predstavili.

Festival bo trajal do ponedeljka, ko se bomo utrujeni in (prepričani) polni novih vtisov vračali v Slovenijo, kjer bomo nadaljevali z vajami, saj nas čaka državno tekmovanje odraslih folklornih skupin, ki bo 22. julija 2018 v Beltincih.


Za veterane ni dopusta, 25. julij 2018

Veterani so zopet dokazali, da ne potrebujejo dopusta, saj so odšli na pot v Ljubljano, kjer so v Skritem kotu zabavali tuje turiste ter jim predstavili slovensko ljudsko izročilo.


Mlajši veterani v Makedoniji, 17. – 21. avgust 2018

Ohrid – mesto na hribu, ki še danes v sebi skriva ostanke preteklih zgodovinskih obdobij. Mesto, ki so mu včasih rekli slovanski Jeruzalem, saj je imelo nekoč 365 cerkva. Mesto,  ki ga s hriba krasi Samuelova trdnjava in obkroža modro, 286 m globoko Ohridsko jezero. In mesto, ki je bilo gostitelj  12. mednarodnega folklornega festivala Razigrano oro, ki smo se ga udeležili člani mlajše veteranske skupine Folklornega društva Kres.
V četrtek zvečer se je začelo  naše potovanje proti Makedoniji. Naša šoferja Lojze in Jože sta ponoči hitro premagovala kilometre in tudi hitro prečkala vse meje, tako da smo se zjutraj zbudili že na jugu Srbije. Dopoldne smo se ustavili v Skopju za kratek ogled in kosilo, popoldne pa že prispeli v Ohrid. Pričakal nas je domačin Zoran, ki je bil vse dni festivala naš spremljevalec in organizator. Namestili smo se v hotelu in zvečer tudi že začutili turistični utrip mesta.
Sobotno dopoldne je bilo namenjeno ogledu Ohrida, popoldne pa smo se folklorniki predstavili domačinom in turistom v promenadi skozi mesto, skupaj s folklornimi skupinami Hrvaške, Bolgarije, Romunije, Poljske in Srbije. Na prvem festivalskem večeru so za uvod  občinstvo navdušili naši mladi folklorniki, na koncu našega spleta “Katera je med vami ta, ki ljuba je cesarjeva” pa se je tudi makedonsko občinstvo odločilo za ljubezen in oprostilo Katrinčici.
V nedeljo dopoldne smo se z ladjico odpeljali do samostana Sv. Naum in v idiličnem okolju imeli čas tudi za kosilo in kopanje, v večernih urah pa smo imeli še  nastop na drugem festivalskem večeru, kjer smo se predstavili z dolenjskimi in štajerskimi plesi.
S ponedeljkom je prišel tudi čas za odhod in pogled nazaj na minule tri dni. Navdušeni smo bili nad makedonskim gostoljubjem in Ohridom, saj nas je večina prvič obiskala Makedonijo in si bomo z veseljem nanizali ta ohridski biser v ogrlico naših folklornih spominov.


Kresovi veterani v šestici, 25. avgust 2018

Sodelovanje z Židano marelo je vse več kot dobro, saj smo letos ničkolikokrat šli v Ljubljano, kjer smo zabavali tuje goste. Tokrat, na soboto 25. julija, so naši veterani plesali v najstarejši ljubljanski gostilni Šestica.


Zupančičeva zlata poroka v Žužemberku, 11. avgust 2018

Prijazno je nas tamburaše sprejela gostilna Zupančič v Žužemberku, še lepše pa ZLATO POROČENCA Marija in Jože Hočevar s svojimi gosti. Kot darilo, smo jima zaigrali, zapeli in se z njima veselili njunega 50 letnega skupnega življenja. Ni manjkalo zadovoljstva, dobre volje in skupnega ubranega petja. Ob lepem zaključku: Adijo pa zdrava ostani, smo zaokrožili naš veseli program.

Kot se spodobi muzikantom, smo se predhodno ustavili na Dvoru v gostilni  Štupar, kjer smo se uvrstili na seznam nastopajočih, saj bo kmalu ob otvoritvi obnovljenega  dela gostilne.


Abraham pri Kolesarju, 18. avgust 2018

Naš nastop na zlati poroki v Žužemberku je bil očitno tako všeč gostom, da so nas takoj, naslednjo soboto, povabili na naslednje praznovanje in sicer 18. avgusta pri Kolesarju, kjer je ga. Marija praznovala 50 pomladi oz. ABRAHAMA. Slavljenka je bila zelo ganjena, mi pa veseli, ker je presenečenje uspelo.


Veterani v Skritem kotu, 27. avgust 2018

Komaj so zadihali naši veterani od prejšnjega nastopa za Židano marelo, a že so morali na pot v Ljubljano, kjer so nastopali tokrat v Skritem kotu.


Vodilna skupina na animaciji v Šmarjeških Termah, 27. avgust 2018

Med tem, ko so člani veteranske skupine FD Kres v Ljubljani zabavali tuje turiste, so člani vodilne skupine skupaj s tamburaši pripravili enourno animacijo za člane Slovenskega društva za celiakijo, ki so bili gostje hotela, ki so bili na počitku v termah Šmarješke Toplice. Gostom so tamburaši skupaj s pevkami popestrili dogajanje, plesalci pa jim predstavili nekaj dolenjskih in štajerskih spletov. Pa ne samo to! Na koncu so jih tudi povabili medse in jih naučili nekaj korakov.


Gostilna Vovk- 60 let ga. Valči, 8. september 2018

Tudi to se zgodi, da za svoj jubilej – okroglo obletnico najameš tamburaško skupino KRES-a, da polepša dan sebi, kakor njenim gostom, ki so z njo prestopili 60. leta. Neumorna ga. Valči je uživala v slovenskih, kakor tudi dalmatinskih pesmih, ki so jo popeljala v leta, ko je še lahko z možem delila njegovo kulturo. S petjem, plesom je dvignila svojo družbo na plesišče in izžarevala svoje zadovoljstvo in veselje. (Mi smo ji samo pomagali).


40 let veterine, 8. september 2018

Ker smo bili tamburaši tako razigrani po nastopu, smo svojo pot nadaljevali, mimo doma, na Trško goro, kjer je g. Gregor Mohorič (novomeški veterinar in bivši učenec naše Branke) praznoval 40 let. S svojimi poslovneži (veterino), zbrani iz cele Slovenije, je zaokrožil svoj praznik.

Piknik je še kako uspel ob presenečenju nas tamburašev. Skupaj smo peli in igrali in zaključili pri Luzarjevi zidanici. Gospod Jože je pripravil divjačino iz pod peke in zalil z dobrim trškogorskim cvičkom.

M, m, m, – pa na zdravje!


SMS skupina v Kamanju, 9. september 2018

Tradicionalno Kamanje na svoj dan slavi lastno dedovanje z nastopom Kulturno umetniškega društva Kamanje, katero je tudi letos, na tretji dan DOK-a, festivala dobre volje za ljudi dobre volje prikazalo, koliko je vredno nematerialno dedovanje tega kraja. Da je proslava imela še toliko večji čar, smo poskrbeli tudi člani mlajših veteranov pri Kresu, skupina SMS, ki smo skupaj z otroško skupino (in z združenimi močmi vodilne skupine) nastopili na njihovem prazniku v nedeljo, 9. septembra 2018.


Praznovanje zlate poroke v Drganjih selah, 15. september 2018

S šlajarjem na glavi in belim šopkom v roki je zlatoporečenka ga. Marija zaplesala s svojim možem g. Jožetom, ki je nosil zlat metuljček za vratom in rdeč nagelj na prsih, svoj priljubljeni valček ob zvokih nežnih tamburic. Na prehojeno pot – 50 let skupnega življenja, sta jima obudila spomine hčerka in sin. Življenje se jima je odvijalo v Ljubljani, kjer živita in na Drganjih selah, kjer ob vikendih rada prihajata na dolenjsko.

Pod okrašenem šotorom, ob lepem vremenu, smo skupaj z njima in gosti prepevali in svirali, kdo drugi, kot KRESOVI  TAMBURAŠI.


Kresovci animirali v Termah Šmarješke Toplice, 18. september 2018

Naj zvok in slika povesta več kot beseda.


Kresovci vabijo nove člane, september 2018

Kresovci vabimo medse nove člane. Vsi plesa, potovanj, novih dogodivščin željni vabljeni na uvodni sestanek, ki bo v nedeljo, 30. septembra 2018 ob 18h v večnamensko dvorano Kulturnega centra Janeza Trdine (Novi trg 5, 8000 Novo mesto), kjer zveš vse, kar te zanima. Več informacij dobiš na fdkres.si@gmail.com ali na 040 551 710 (Rudi).

Vabljeni novi člani vseh starosti in vseh profilov (pevci, plesalci, godci …). Od godcev najbolj zaželeni klarinetisti in harmonikaši, dobrodošli pa vsi muskontarji.


Kres za izmenjavo, 27. september 2018

Danes smo popestrili dan madžarskim dijakom, ki v okviru izmenjave gostujejo na biotehniški gimnaziji (Grm Novo mesto-center biotehnike in turizma). Tokrat smo 27. septembra 2018 moči združili plesalci vodilne in mladinske skupine, med godci pa je prvič zaigral tudi naš novi harmonikaš Primož 😃


SMS na abrahamu, 28. september 2018

Ko je pred kratkim slavil eden izmed razpoznavnejših članov Kresa svojega abrahama, se nismo mogli upreti, da ne bi se odzvali povabilu otrok nekdanje članice Kresa, ki je pred mnogimi leti vrtela pete pri nas. Petkov večer, 28. septembra 2018 smo izkoristili za popestritev zabave s pustnimi šegami in običaji iz štajerske pokrajine, da smo novopečeni abrahamovki pokazali, kaj je zamudila, ko je zapustila naše vrste.


Kresovci presenetili na poroki, 29. september 2018

Ne da bi se kateri kresovec poročil, znamo “uleteti” tudi na kakšno poroko kot presenečenje večera in “ukrasti” ženina ali nevesto. Vendar le za kratek čas, za en ples. In tako smo storili tudi na poroki Nejca Lahnetovega iz Lahnc pri Mokronogu, ki se je poročil to soboto, 29. 9. 2018 pri Treh lučkah v Sremiču pri Krškem.

Dokazali smo, da so dobra volja, zabava, smeh in razigranost vedno z nami. Na mnoga leta ženinu in nevesti, pa da bi imela veliko otrok, ki bi čez leta ohranjali ljudsko tradicijo in se priključili med kresovce.


Animacija za avstrijske goste v Termah Dolenjske Toplice, 2. oktober 2018

Člani vodilne skupine skupaj s tamburaši smo v torek, drugega oktobra leta 2018 predstavili ljudske plese in običaje gostom v termah Dolenjske Toplice. Večina gostov je bilo iz sosednje Avstrije, kateri so naše plese sprejeli z navdušenjem. Večina od njih je pesmi tudi poznala in prepevala z nami. Prav tako pa je bil med gosti tudi avstrijski upokojenec, kateri je na nastop prinesel ustno harmoniko ter z nami zaigral in zapel. Druženje je bilo tudi za slovenske goste hotela precej čustveno, saj so nekateri bili prepričani, da so ljudske pesmi že odšle v pozabo.


Praznovanje Abrahama, 3. oktober 2018

Pred štirimi leti je naš kontrabasist Jure Švent, po kratkem sodelovanju z nami, končal kariero s tamburaši, ker se je preselil iz Novega mesta  v Ljubljano. V srcu je še vedno nosil spomin na nežne tamburice, zato se je spomnil na nas ob praznovanju svoje tete Darje, ki je obeležila svoj okrogli jubilej –  50 letnico.

Ker je tudi ona nekdaj plesala pri folklori, Jure pa igral pri tamburaših, je bil to pravi čas, da jo preseneti. Zaigral je s kontrabasom z nami  kar nekaj izbranih skladb. Abrahamka Darja je povabila svojega moža na plesišče ob primerni skladbi: Le zapleši z menoj.

Gostje: od sorodnikov, prijateljev, sosedov in glasbenikov, ki so bili zelo navdušeni z našim programom,  so nas nagradili z bučnim aplavzom.


Nemški gostje navdušeni nad folkloro, 6. oktober 2018

Da je bilo bivanje nemških gostov še bolj zabavno, smo v sodelovanju s turistično agencijo Kompas iz Novega mesta, v soboto 6. septembra 2018, kresovci zaplesali in odpeli kratko predstavitev našega programa v hotelu Krka v Novem mestu. Gostje iz Nemčije so bili presenečeni in navdušeni nad našo izvedbo, na koncu so še zaplesali z nami in se pozibavali v ritmu valčka in polke, kateri jim je kar poznan.


Naše iskrice gostovale v Srbiji, 5. – 7. oktober 2018

Otroška folklorna skupina folklornega društva Kres je ta konec tedna gostovala v Srbiji. V organizaciji DRPD Novo mesto so nas medse povabili slovenski izseljenci, živeči v Sremski Mitrovici, Rumi, Vršcu ter Gudurici. Otroci so jih navdušili z odrsko postavitvijo Konjički ter gledališko predstavo Muca Copatarica. Ob druženju in poslušanju zanimivih življenjskih zgodb smo začutili, kako ponosni so na svojo domovino Slovenijo, njene lepote ter na svoje korenine. Mladi kresovci smo prišli domov polni lepih vtisov ter s pridobljenim zavedanjem, da resnično živimo na majhnem koščku raja, kot je rekla ena starejših izseljenk.

Mentorice OFS Kres

Animacija v Dolenjskih Toplicah, 15. oktober 2018

Člani vodilne skupine smo v že tradicionalnem sodelovanju s tamburaši razveselili goste Term Dolenjskih Toplic, kjer so ob koncu nastopa zapeli z nami in se nam z nasmehom na obrazu zahvalili za naš nastop.

Animacija v Dolenjskih Toplicah, 6. november 2018

Nekako so nam dekleta pri vodilni skupini zatalije oz so vse bile popolnoma zasedene, zato smo člani vodilne skupine za pomoč poprosili naše neutrudne veterane, kateri so skupaj s tamburaši vskočili na animacijski nastop v Terme Dolenjske Toplice. Seveda je tako kot vedno bilo pestro, zabavno in veselo.

Le naprej, sokoli!, 24. november 2018

Člani Folklornega društva Kres smo v soboto, 24. 11. 2018, pripravili folklorni večer, s katerim smo se v okviru Štukljevega leta poklonili večni legendi slovenskega športa. Folklorni večer z naslovom Le naprej, sokoli, je bil razdeljen na dva tematska sklopa.

V prvem delu so se vse kresove sekcije predstavile z odrskimi postavitvami iz  različnih delov Slovenije. Veterani so prikazali plese dolenjske regije, mlajši veterani so se predstavili s pestro odrsko postavitev belokranjskih plesov, mladinci so zaplesali plese prekmurske regije, otroci so navdušili s točko o Muci Copatarici, s katero so se v letošnjem letu (skupaj z učenci OŠ Grm) uvrstili na državno srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije, vodilna skupina društva pa se je predstavila s točko Če so rdeče, te so prav lubeče, s katero je v poletnih mesecih zastopala ime društva na državnem srečanju odraslih folklornih skupin Slovenije.

V drugem delu folklornega večera pa smo se vrnili v čas Sokolov. Sokoli so v tistem času močno zaznamovali športni, kulturni, družbeni ter politični utrip, zato smo preko različnih športnih elementov plesa oziroma telovadnih vaj, pestrega literarnega programa, ter plesa v maskah, želeli obuditi spomin na Sokolsko društvo, Sokole ter velikega Leona Štuklja. Rekviziti in posebej za ta dogodek izdelane uniforme, so večeru dodale poseben učinek in zgodovino naredile nekoliko bolj živo.

Večer je bil svojevrstne narave in je bil dokaz, da je naše društvo močno, posebno ter inovativno. Za to gre velika zahvala vsem članom našega društva, predvsem pa naši gonilni sili, Branki Moškon, ki nam že vrsto let nesebično razdaja svoje (folklorno) znanje in nas s svojo pozitivno energijo motivira za nadaljnjo delo, tako kot nas motivira tudi neprecenljivo in vztrajno delo našega olimpijka Leona Štuklja.

V veliko čast nam je bilo obuditi spomni na človeka kot je Leon Štukelj, na telovadca, olimpijka, človeka z vizijo in srcem, z znanjem in motiviranostjo, pozitivno energijo in voljo za doseganje novih izzivov. Njegova volja in moč sta nam v poduk, da je vsaka ovira premostljiva in da z delom lahko dosežemo vse svoje zastavljene cilje. Veseli in ponosni smo, da smo z našim folklornim večerom, ob razprodani dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine, lahko počastili ime večne legende Leona Štuklja in vseh ostalih sokolskih legend.

Klara Golić

Vodilna skupina – Če so rdeče, so ljubeče; Porabje

Veterani – Ketna; stara dolenjska

Mladinci – Zdaj smo išli; prekmurski plesi

Mlajši veterani SMS – Na sončni strani Gorjancev, Bela krajina

Otroška skupina – Muca copatarica; igra in rajalne igre

Vodilna skupina – Le naprej, sokoli!; telovadne vaje

Tercat Li-Lá – Po jezeru, bliz Triglava

Tamburaši

Pevci Li-Lá – Bodi zdrava domovina

Veterani – Pustne šeme + zaključek prireditve


Zlata poroka Moškonov, 25. november 2018

Naša PRVA violina, naš PRVI brač, naša kresovca, naša tamburaša, kdo sta to?  Prav ste uganili. To sta BRANKA in  MARJAN  MOŠKON. Najbolj pomembno pa je, da sta  ZLATOPOROČENCA.

 Branka je vedno na tekočem z dogajanjem in nastopi, vendar smo jo tamburaši včeraj, 25.11.2018, dodobra prelisičili. Po celovečernem nastopu FD KRES, kateremu se je Branka razdajala in organizirala, da je vse potekalo po protokolu, se je v nedeljo s svojim Marjanom – zlatoporočencem brezskrbno vsedla k slavnostnemu kosilu in z najbližjimi slovesno praznovala njuno ZLATO POROKO.

Tamburaši jima nismo dali dolgo miru in počitka.

Priigrali in pripeli smo: Marjanček, Marjanček, Marjanček moj, kam bova vandrala midva nocoj?, Tja dol po cestici, prot Nov mu mesteci, Branka moja, le pojd z menoj …

Ooo, kako sta  bila presenečena in vesela.

Po tradicionalni pesmi: Ko Marjan je prijezdil, s konjičkom čez goro, pri Branki se je ustavil, jo prosil za roko, smo končali s programom, jima voščili in poljubili.

Njun sin Primož, ki je vse to organiziral, je na skrivaj izmaknil in pripeljal njuna inštrumenta: brač in violino, da smo skupaj nadaljevali slavje, saj smo tudi mi delček njunega življenja.

Ker je ravno na ta dan praznovala najstarejša vnukinja LEILA svoj 9. rojstni dan, smo tudi njej zapeli in zaigrali. Njeni učki so kot iskrice švigale sem in tja in od veselja vsakega posebej objela.

Tudi naše dogajanje smo končali s pesmijo: Adijo pa zdrava ostanita … in ju pustili z obujanjem spominov na prehojeno pot – 50 let skupnega življenja.

zapisala: Marica Bukovec

Sokoli odmevajo, 29. november 2018

 

 

 

 

 

 

 

 


Prednovoletna prireditev OŠ Drska, 13. december 2018

Ob prireditvi prednovoletnega slavja staršev, babic in dedkov prvošolcev OŠ Drska, ki je bilo 13. decembra 2018, smo tudi tamburaši prispevali delček prednovoletnega vzdušja. Sami, kot z otroki, smo zapeli, zaigrali in zaplesali. Otroci so ob pomoči učiteljev napekli slastnih keksov, da smo se vsi skupaj posladkali in je še bolj dišalo po prihajajočih praznikih. Vse je potekalo mirno, a vendar veselo in razigrano. Tudi mi smo se počutili kot majhni, nebogljeni otroci. Naj tako tudi ostane.

zapisala: Marica Bukovec

BOŽIČNI KONCERT Glasbene šole Marjana Kozine, 26. december 2018

V večernih urah 26. decembra 2018, se je odvijal koncert vokalistov glasbene šole Novo mesto. Prepevali so tuje, kakor tudi naše skladbe. Imeli so klavirsko spremljavo, ki sta jih izvajale prof. Tatjana Hadl in prof. Eva Zec.

Našega člana Uroša Strojina, kot tenorista, s pesmijo Santa Lucia, smo spremljali tamburaši. Ob močni podpori nežnih tamburic, je njegov glas močno zazvenel v akustični, božično okrašeni cerkvi. Zapel je tudi božično pesem: Rajske strune.

Bilo je veliko nastopajočih, med njimi naša folkloristka Ana Zec,mezzosopran, ki je zapela koroške božične ljudske pesmi, prir. S.Vremšak: Veseli se!, O, kaj le bo?, Le gor, le gor …

Tudi mi smo zaigrali ljudsko: Roža na vrtu, katero je lepo zapela Betka Mežnaršič.

S pesmijo: Sveta noč, blažena noč, smo zaključili naš BOŽIČNI KONCERT. Pridružili so se nam še vsi nastopajoči, da smo se skupaj poklonili zadovoljnemu občinstvu. 

zapisala: Marica Bukovec

Zaključek leta za stalne goste gostilne Racman v Vavti vasi, 29. december 2018

Kot stari »birt« nekoč, je gostilničar gost. RACMAN za svoje  stalne goste zaključil leto 2018 tako, da je na dan 29. decembra povabil  in častil s hrano, pijačo in po vrhu vsega, najel tamburaše FD KRES.

Tam se je igralo, pelo in vriskalo. Presenečeni, zadovoljni vsakodnevni obiskovalci so bili navdušeni nad pozornostjo in zahvalo gostilničarja. Tamburaši smo se tudi v majhnem lokalu znašli, zaokrožili krog za šankom, igrali, peli in po potrebi postregli goste.

Bilo je krasno vzdušje. Naše misli pa so odtavale v leta, ko so bile hiše še majhne, družine številčne, a vendar v njej sreča, zadovoljstvo in veselje.

zapisala: Marica Bukovec
Dostopnost