Člani Folklornega društva Kres smo v soboto, 24. 11. 2018, pripravili folklorni večer, s katerim smo se v okviru Štukljevega leta poklonili večni legendi slovenskega športa. Folklorni večer z naslovom Le naprej, sokoli, je bil razdeljen na dva tematska sklopa.

V prvem delu so se vse kresove sekcije predstavile z odrskimi postavitvami iz  različnih delov Slovenije. Veterani so prikazali plese dolenjske regije, mlajši veterani so se predstavili s pestro odrsko postavitev belokranjskih plesov, mladinci so zaplesali plese prekmurske regije, otroci so navdušili s točko o Muci Copatarici, s katero so se v letošnjem letu (skupaj z učenci OŠ Grm) uvrstili na državno srečanje otroških gledaliških skupin Slovenije, vodilna skupina društva pa se je predstavila s točko Če so rdeče, te so prav lubeče, s katero je v poletnih mesecih zastopala ime društva na državnem srečanju odraslih folklornih skupin Slovenije.

V drugem delu folklornega večera pa smo se vrnili v čas Sokolov. Sokoli so v tistem času močno zaznamovali športni, kulturni, družbeni ter politični utrip, zato smo preko različnih športnih elementov plesa oziroma telovadnih vaj, pestrega literarnega programa, ter plesa v maskah, želeli obuditi spomin na Sokolsko društvo, Sokole ter velikega Leona Štuklja. Rekviziti in posebej za ta dogodek izdelane uniforme, so večeru dodale poseben učinek in zgodovino naredile nekoliko bolj živo.

Večer je bil svojevrstne narave in je bil dokaz, da je naše društvo močno, posebno ter inovativno. Za to gre velika zahvala vsem članom našega društva, predvsem pa naši gonilni sili, Branki Moškon, ki nam že vrsto let nesebično razdaja svoje (folklorno) znanje in nas s svojo pozitivno energijo motivira za nadaljnjo delo, tako kot nas motivira tudi neprecenljivo in vztrajno delo našega olimpijka Leona Štuklja.

V veliko čast nam je bilo obuditi spomni na človeka kot je Leon Štukelj, na telovadca, olimpijka, človeka z vizijo in srcem, z znanjem in motiviranostjo, pozitivno energijo in voljo za doseganje novih izzivov. Njegova volja in moč sta nam v poduk, da je vsaka ovira premostljiva in da z delom lahko dosežemo vse svoje zastavljene cilje. Veseli in ponosni smo, da smo z našim folklornim večerom, ob razprodani dvorani Kulturnega centra Janeza Trdine, lahko počastili ime večne legende Leona Štuklja in vseh ostalih sokolskih legend.

Klara Golić

Vodilna skupina – Če so rdeče, so ljubeče; Porabje

Veterani – Ketna; stara dolenjska

Mladinci – Zdaj smo išli; prekmurski plesi

Mlajši veterani SMS – Na sončni strani Gorjancev, Bela krajina

Otroška skupina – Muca copatarica; igra in rajalne igre

Vodilna skupina – Le naprej, sokoli!; telovadne vaje

Tercat Li-Lá – Po jezeru, bliz Triglava

Tamburaši

Pevci Li-Lá – Bodi zdrava domovina

Veterani – Pustne šeme + zaključek prireditve

Dostopnost